Hebt u werknemers die tijdens het bijna voorbije schooljaar 2019-20 een erkende opleiding volgden en hiervoor gebruik maakten van het Vlaams Opleidingsverlof, vergeet dan niet om tijdig uw terugbetalingsaanvraag in te dienen. De uiterste datum werd verlengd tot 31 augustus.
Het Vlaams Opleidingsverlof (VOV) laat werknemers, onder bepaalde voorwaarden, toe om afwezig te zijn van het werk om een opleiding te volgen, terwijl hun loon wordt doorbetaald. Hoeveel van die uren een werknemer mag opnemen hangt af van een aantal factoren zoals het tewerkstellingspercentage van de maand september van het schooljaar en het type van opleiding. De Vlaams Overheid heeft een handige
simulator online gezet om dit aantal uren uit te rekenen.
Voor deze betaalde uren kan de werkgever ter compensatie een forfaitair bedrag terugbetaald krijgen. Hoe de werkgever deze terugbetaling aanvraagt verschilt van gewest tot gewest. Sinds september 2019 werd het oude, federale educatief verlof vervangen door aparte regelingen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. In Vlaanderen spreken we sindsdien van het Vlaams Opleidingsverlof.
De terugbetalingsaanvraag doet u digitaal via het WSE-loket. U doet dit ten laatste drie maanden na de start van de opleiding. Voor het schooljaar 2019-20 geldt echter een eenmalige uitzondering. Voor opleidingen die begonnen zijn voor 1 juni 2020 hebt u nog t.e.m.
31 augustus 2020 de tijd om uw betalingsaanvraag in te dienen. Hebt u werknemers die het voorbije schooljaar gebruik maakten van het VOV, vergeet uw dossier dan niet in te dienen!
Voor alle opleidingen die na 1 juni 2020 starten, geldt de normale indieningstermijn van ten laatste drie maanden na de start van de opleiding. Denk hieraan wanneer die werknemer ook volgend schooljaar VOV aanvraagt.
In het Waals Gewest hebt u voor opleidingen van het schooljaar 2019-20 nog tijd tot 31 maart 2021, in het Brussels Hoofdstedelijk gewest tot 31 december 2020.
In de prestaties van uw werknemer geeft u duidelijk de dagen VOV door, want op basis van deze gegevens zal de uitbetaling geschieden. Het departement Werk en Sociale Economie vergelijkt vervolgens per kwartaal de loongegevens (DmfA) met de informatie van de opleidingsverstrekker. Per goedgekeurd uur ontvangt de werkgever een forfaitair bedrag van 21,30 euro.