De voorbije weken begon in de meeste opleidingen het nieuwe schooljaar, ook in het volwassenenonderwijs. Hebt u werknemers die in hun vrije tijd een opleiding volgen en hiervoor gebruik maken van het recht op betaald educatief verlof, hou dan zeker rekening met de indieningstermijnen.
Educatief verlof
Werknemers uit de privé-sector die een erkende, marktgerichte opleiding volgen hebben het recht om van het werk afwezig te zijn om de lessen te volgen, en examens af te leggen en voor te bereiden. En dit, gedurende een bepaald aantal uren, met behoud van hun normale loon. Het betaald educatief verlof is een recht dat de werkgever niet kan weigeren voor zover de werknemer zijn aanvraag hiervoor doet ten laatste op 31 oktober van het schooljaar. Werknemers die educatief verlof aanvragen zijn bovendien beschermd tegen ontslag.
Werkgevers kunnen voor het loon dat zij voor deze dagen uitbetaalden en voor de sociale bijdragen hierop wel een terugbetaling krijgen als zij hiervoor tijdig een aanvraag indienen.
De regels en indieningstermijnen verschillen per regio. In Vlaanderen mag u daar niet te lang mee wachten, in de andere regio’s hebt u nog wel wat tijd.
In Vlaanderen gaat het betaald educatief verlof sinds het schooljaar 2019-2020 als “Vlaams Opleidingsverlof” door het leven. De indieningstermijn is er het kortst van alle regio’s. Terugbetalingsaanvragen moeten binnen de 3 maand volgend op de start van de opleiding (of de dag van inschrijving) online worden ingediend via het
WSE-loket. Dat betekent dat u voor opleidingen die startten op 1 september, nog tot 30 november de tijd hebt.
In Brussel hebt u tot en met 31 december 2025 de tijd voor opleidingen van het schooljaar 2024-25. De aanvraag gebeurt hier via het
MijnBEW-platform.
Ook in Franstalig Wallonië hoeft u zich niet meteen te haasten. Hier kan u dossiers voor het schooljaar 2024-25 indienen tot 31 maart 2026.
In de Oostkantons hebt u voor het dossier van het schooljaar 2024-25 zelfs tot 30 juni 2026 de tijd.
Indien de werkgever het dossier te laat indient, zal hij hiervoor geen terugbetaling ontvangen. De werknemer blijft in dat geval uiteraard wel zijn recht op educatief verlof behouden.