15 juni '13
Instapstages slaan niet aan. Regelneverij en korte termijndenken!
"De juriste van VDAB heeft ondertussen hun standpunt bevestigd : geen maaltijdcheques Het gevaar bestaat dat door het geven van maaltijdcheques er sprake is van uitbetaling van een loon en de arbeidsrechtbank kan oordelen dat er dus een werknemersstatuut is, met alle gevolgen vandien, en er geen sprake is van een stagecontract.
Het instapstagecontract voorziet niet in een maaltijdvergoeding. Wij kunnen niet akkoord gaan, noch mee op zoek gaan naar een creatieve oplossing in deze."
Het project Wij! (WerkInleving voor Jongeren) dat, samen met de instapstages, bijna 6.000 ongekwalificeerde schoolverlaters in Vlaanderen aan een eerste werkervaring moet helpen, komt dan ook maar langzaam op gang. Bij de instapstages spreken de cijfers tevens voor zich.
Refresh : wat is nu weer een instapstage?
Een instapstage is een stage die een laaggeschoolde jongere kan volgen in een onderneming, bij een VZW of bij een overheidsdienst. Via de instapstage kan de stagiair kennis maken met de arbeidsmarkt. De instapstage duurt minstens 3 en hoogstens 6 maanden. De instapstage moet voltijds zijn. De werkgever betaalt een maandelijkse premie van € 200. De vergoeding is niet onderworpen aan sociale bijdragen. De stagiair ontvangt, naast de maandelijkse vergoeding van € 200 van de werkgever, een stage-uitkering ten laste van de RVA.
De vakbond kwalificeert dergelijke systemen snel als 'moderne slavenarbeid'. Vandaar de beperking in duurtijd. Maar welke toegevoegde waarde kan iemand hebben na drie maand? De opleidingskost is in vele gevallen groter dan de meerwaarde.