Een langdurig werkloze die vanaf 1 september 2022 aan de slag gaat, kan in bepaalde gevallen tijdelijk een deel van zijn uitkering behouden bovenop zijn loon. De maatregel is bedoeld om langdurig werklozen aan te moedigen een job te zoeken in sectoren die kampen met een tekort aan arbeidskrachten of om de taalgrens over te steken.
Vanaf 1 september 2022 kan een langdurig werkloze 25 procent van zijn uitkering behouden wanneer hij een knelpuntberoep invult of in een andere regio gaat werken. Het Koninklijk Besluit hierover verscheen op 5 juli in het Staatsblad. Het voordeel kan gedurende drie maanden gecumuleerd worden met zijn loon. De maatregel kadert in het streven van de regering om de werkzaamheidsgraad op te krikken.
De uitkering bestaat in twee vormen. De werkloosheidsuitkering “knelpuntberoep” is bedoeld voor langdurig werklozen die het werk hervatten in een knelpuntberoep. De lijst met knelpuntberoepen verschilt per gewest. Voor Vlaanderen vindt u deze terug op
de website van de VDAB. In de horeca is dat best een lange lijst met onder meer chef-kok, hulpkok, maître d’hôtel, barman, kelner en hulpkelner.
De werkloosheidsuitkering “interregionale mobiliteit” wordt toegekend aan langdurig werklozen die worden tewerkgesteld in een ander gewest dan dat waar de werknemer zijn hoofdverblijfplaats heeft. VDAB en Actiris sloegen recent nog de handen in elkaar met de campagne “
un job pour moi”, om Franstalige Brusselaars in de Vlaamse rand aan het werk te zetten. Duizenden vacatures staan daar open. Een interactieve kaart toont de verplaatsingstijden vanuit de hoofdstad.
In beide gevallen moet de tewerkstelling van datum tot datum minstens drie maanden duren.
De werknemer moet de aanvraag zelf indienen bij de RVA via het voorziene modelformulier en dit uiterlijk op het einde van de tweede kalendermaand na de maand waarin de arbeidsovereenkomst een aanvang nam. De uitkering kan maar één keer en voor één arbeidsovereenkomst gedurende de volledige beroepsloopbaan
worden toegekend.
Vlaamse werkgevers die een langdurig werkloze aanwerven, kunnen bovendien genieten van een eenmalige aanmoedigingspremie. Enkel werknemers tussen 25 en 58 jaar oud die minstens 2 jaar als niet-werkende werkzoekende ingeschreven zijn bij de VDAB komen hiervoor in aanmerking.
De premie wordt in twee delen uitbetaald. Een eerste schijf bedraagt 750 of 1.250 euro afhankelijk van de tewerkstelling (30-80%, ≥80%) en wordt gestort aan het einde van de vierde maand. De tweede schijf (1.800 of 3.000 euro) wordt gestort aan het einde van de dertiende maand als de werknemer na twaalf maanden nog steeds in de onderneming werkt.
De Vlaamse regering plant de komende twee jaar nog meer maatregelen zoals een premie voor langdurig werklozen die een opleiding voor een knelpuntberoep volgen en voor werkgevers die langdurig werklozen of langdurige zieken in dienst nemen.