Ruim 70% van de Belgische werknemers ontvangt ze elke maand bovenop het klassieke loon. Maaltijdcheques zijn daarmee al meer dan 40 jaar met voorsprong de populairste alternatieve vorm van verloning.
Maaltijdcheques zijn een interessant loonalternatief omdat de werknemer er geen RSZ of belastingen op verschuldigd is. En eten moeten we allemaal. Ook de werkgever betaalt geen patronale kosten op de cheques, enkel beheerskosten aan de maatschappij die ze uitgeeft.
Sinds enkele jaren zijn maaltijdcheques ook bijzonder vriendelijk geworden in gebruik. Waar de werknemer vroeger zijn envelopje met cheques moest meenemen als hij ging winkelen, bestaan de cheques nu enkel nog in elektronische vorm. Geen geknoei meer aan de kassa, geen cheques meer die hij kan vergeten. Elke werknemer heeft zijn persoonlijke chipkaart waarop u maandelijks het verschuldigde bedrag stort en waarmee hij in supermarkten en horecazaken kan betalen via de gewone betaalterminals.
Aan het gebruik van de “cheques” zijn wel een aantal voorwaarden verbonden.
-
U kent één cheque toe per daadwerkelijk gepresteerde dag.
-
De maximale werkgeverstussenkomst per dag bedraagt 6,91 euro, de werknemer legt per dag 1,09 euro bij die van zijn nettoloon worden ingehouden.
-
De maaltijdcheques moeten ingevoerd worden bij cao of via een schriftelijke individuele overeenkomst.
-
Het betreft tot slot een collectief voordeel, d.w.z. dat u uw personeel zal moeten indelen in objectief definieerbare groepen waarbinnen er geen verschillen mogen bestaan. Tussen verschillende groepen mag u de waarde van de cheques wel laten variëren. Zo zou u uw personeelsleden vanaf categorie VIII cheques van 8 euro per dag kunnen geven, terwijl de lagere functies er van 5 euro krijgen.
Betaalt u op deze manier iemand 138 euro in maaltijdcheques uit, dan kost u dat, afhankelijk van de uitgever, zo’n 150 tot 170 euro. Hetzelfde netto in loonopslag kan u al gauw 400 euro of meer kosten! Bedenk wel dat maaltijdcheques slechts voor 2 euro per dag aftrekbaar zijn als beroepskost.
Bovendien kan u, als zaakvoerder, uzelf ook maaltijdcheques toekennen.
Een bijkomende beperking die vooral horecazaken treft, is dat u maaltijdcheques niet mag combineren met eventuele gratis maaltijden. M.a.w. hoeven uw medewerkers niet te betalen voor hun eten, dan mag u hen hier in principe geen maaltijdcheques meer bovenop geven. Maar ook hiervoor bestaat een vrij eenvoudige oplossing. De wetgever voorziet namelijk een uitzondering voor kleine snacks en voedingswaren die dreigen onverkoopbaar te worden.
Wil u meer weten over deze en andere vormen van loonoptimalisaties, Horecafocus organiseert tijdens de volgende weken de opleiding Slim Verlonen, waarin u alles leert over loon, loonkost en nuttige alternatieve vormen van verloning.
Maandag 16 april : Antwerpen, De Natie (Van de Wervestraat 20)
Donderdag 19 april : De Panne, J-Club (Blauwe Distelweg 2)
Maandag 23 april : Leuven, Flanders DC (Diestsevest 76)
Telkens van 9u00 tot 12u00.
Deelname kost €150 per persoon. Inschrijven per mail via
met vermelding van uw contactgegevens (mail+telefoon), ondernemingsnummer en locatie.