Het is niet gezegd dat er bij betwisting in de horeca geen rekening wordt gehouden met de 9 criteria.
4 criteria :
-
Specifiek contract voor 'zelfstandigen' tussen 2 ondergetekenden
-
Vrijheid in de organisatie van zijn arbeidstijd
-
Vrijheid in de organisatie van zijn werk
-
Is er een hierarchische controlemogelijkheid voor de opdrachtgever?
9 criteria :
Als er aan 5 voldaan is, is er sprake van schijnzelfstandigheid
-
Geen financieel of economisch risico lopen (geen investering met eigen middelen of winst - en verliesdeelname)
-
Geen financiële beslissingsmacht bezitten voor de financiële middelen van de onderneming
-
Aan aankoopbeleid niet mee bepalen
-
Het prijsbeleid niet mee bepalen
-
Niet gebonden zijn aan een resultaatsverbintenis
-
Een garantie bezitten op een vaste vergoeding
-
Geen eigen personeel hebben en geen vrijheid hebben om zelf personeel aan te werven of om zich te laten vervangen
-
Zich niet gedragen als onderneming ten overstaan van anderen of gewoonlijk slechts één opdrachtgever hebben
-
In ruimtes werken die men niet bezit of met materiaal dat ter beschikking gesteld wordt, gefinancierd wordt of gewaarborgd wordt door de medecontractant.