Stel, één van uw werknemers maakt het bont. Het loopt werkelijk de spuigaten uit... U heeft dus meer dan één goede reden om hem te ontslaan.
Op zich volstaat het dat u één goede reden heeft om hem te ontslaan. De vraag is echter of u hem moet sparen door op zijn C4 alleen die reden te vermelden die voor u de doorslag gaf, de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen…
Vindt de rechter die ook goed? Daar houdt u het best toch ook rekening mee. Bij het ontslag van een arbeider loopt u immers altijd het risico dat hij (zijn vakbond) achteraf naar de rechter stapt en daar in vraag stelt of het wel terecht was dat u hem aan de deur gezet heeft.
De 'boete' voor een zgn. willekeurig ontslag is een extra vergoeding van zes maanden loon. Toch even mee uitkijken dus…
Wat is een goede reden?
U moet niet noodzakelijk economische of organisatorische redenen kunnen inroepen om een ontslag te motiveren. Het ontslag van uw arbeider mag ook gebaseerd zijn op zijn prestaties en/of gedrag op het moment waarop hij voor u aan de slag is.
Wees voldoende objectief, dat is en blijft in de praktijk vaak een struikelblok. Zo staat misschien buiten kijf dat uw werknemer onbeschoft en/of agressief was ten opzichte van klanten en willen die dat gerust bevestigen. Mogelijk kunnen zijn collega's bevestigen dat hij regelmatig slecht presteerde op technisch vlak. Het probleem is dat rechters dat soort van getuigenissen van klanten of collega's vaak niet voldoende vinden, want niet objectief genoeg (o.a. arbeidshof Gent, 14 september 2011 en arbeidshof Brussel, 23 mei 2011).
Om achteraf niet in de problemen te komen, geeft u in de C4 van een arbeider die het bont maakt het best niet één reden op, zeker niet als u die enkel met verklaringen en getuigenissen hard kunt maken.
Heeft u meer dan één reden, dan vermeldt u het best de hele waslijst op uw C4. De kans is dan nl. groter dat de rechter in het voorkomende geval bevestigt dat u er minstens één voldoende objectief hard kunnen maken heeft.
Mogelijk blijkt achteraf, na overleg met uw sociaal secretariaat, dat die arbeider ook op een andere manier 'negatief' opviel, bv. omdat hij de afgelopen jaren wel héél dikwijls gedurende korte tijd afwezig was wegens 'ziekte'. Die objectief aantoonbare afwezigheden stuurden uiteraard uw organisatie in de war, dat staat als een paal boven water.
Het is trouwens niet zo omdat een bepaalde reden niet op de C4 staat, dat u die achteraf niet meer mag inroepen, zo bevestigde een rechter (arbeidshof Bergen, 12 januari 2011).
Let op! Ontslaat u iemand om dringende reden, dan wordt er in geval van discussie wél enkel rekening gehouden met de reden(en) die u binnen de drie dagen in de aangetekende ontslagbrief opgaf.
Samengevat: heeft u meerdere redenen voor een ontslag, dan neemt u ze het best allemaal op in de C4 van een arbeider. De kans is dan groter dat er één bij is die de rechter - in geval van discussie - aanvaardt als voldoende objectief aangetoond. Zo vermijdt u de zware 'boete' voor een willekeurig ontslag.
Bron:
Indicator, uitgever van Tips&Advies