Werknemers die buiten hun uren opleidingen volgen kunnen in bepaalde gevallen gebruik maken van opleidingscheques. Daarmee betalen ze maar de helft van hun inschrijvingsgeld. De Vlaamse overheid betaalt de andere helft.
Enkel werknemers die in Vlaanderen of het Brussels Hoofdstedelijk gewest wonen of Europese werknemers die in Vlaanderen of het Brussels Hoofdstedelijk gewest werken, kunnen gebruik maken van deze opleidingscheques.
Laag- of middengeschoolde werknemers (hoogstens diploma secundair onderwijs) kunnen er alle arbeidsmarkt- en/of loopbaangerichte opleidingen volgen die in aanmerking komen voor het Vlaams opleidingsverlof. Welke dat zijn kan men raadplegen in de
opleidingsdatabank. Hooggeschoolde werknemers kunnen de cheques enkel gebruiken voor loopbaangerichte opleidingen.
De opleidingscheques kunnen aangevraagd worden via
Mijn Loopbaan van de VDAB. De werknemer zal zich hiervoor wel eerst moeten registreren als werkzoekende. Per kalenderjaar kan men voor maximaal 250 euro opleidingscheques aankopen. In bepaalde gevallen zoals laaggeschoolden die een opleiding Nederlands voor anderstaligen of een knelpuntopleiding (zoals keukenchef) willen volgen, kan dit bedrag met maximaal 250 euro verhoogd worden. De cheques blijven 14 maanden geldig.
Zelfstandigen, studenten, werklozen of werknemers waarvoor de werkgever de opleiding betaalt komen niet in aanmerking.
Voor opleidingen die u als zelfstandige volgt of die u uw werknemers laat volgen – denk bijvoorbeeld aan de opleidingen arbeidswetgeving voor horecawerkgevers die Horecafocus organiseert - kan u dikwijls wel een beroep doen op de
KMO-portefeuille.
Lees ook:
Terug naar school met het Vlaams opleidingsverlof
Vlaams opleidingskrediet hervormd