Een update van het Burgerlijk Wetboek zegt dat werkdagen vanaf 1 januari 2023 “alle andere dagen zijn dan wettelijke feestdagen, zondagen en zaterdag”. Het lijkt een fait divers, maar wel één met implicaties voor uw toekomstige ontslagen …
In de arbeidswetgeving wordt verschillende keren gesproken over “werkdagen”. Zo moeten uw lonen ten laatste op de vierde werkdag na het einde van de maand betaald zijn, tenzij uw arbeidsreglement een uitbreiding tot zeven dagen voorziet. Daarvoor hebt u dus binnenkort een kalenderdag langer de tijd.
Ook in de ontslagwetgeving duikt de term werkdagen meermaals op. Zo worden uw aangetekende brieven pas na drie werkdagen verondersteld aangekomen te zijn. Een opzegbrief moet u daarom ten laatste op woensdag aangetekend versturen opdat de opzeg de maandag daarna kan ingaan. Donderdag, vrijdag, zaterdag, want de zondag telde niet mee.
Vanaf volgend jaar zal u dus een dagje eerder naar het postkantoor moeten. De opzegbrief moet dan ten laatste op dinsdag de deur uit. Wordt de brief toch pas op woensdag verstuurd, dan zal de opzegtermijn niet de eerstvolgende, maar de maandag daarop beginnen.
Ook voor het ontslag om dringende reden zijn de drie werkdagen van belang. De werkgever moet de werknemer namelijk binnen de drie werkdagen op de hoogte stellen van het ontslag en heeft daarna in principe nog eens drie werkdagen de tijd om zijn aangetekende brief te versturen. Afhankelijk van de dag van de kennisname van de feiten, zal u hier een dag extra de tijd hebben om het ontslag af te ronden.
Deze nieuwe bepaling van het Burgerlijk Wetboek wordt normaliter automatisch overgenomen in het arbeidsrecht. Tenzij er vanuit het arbeidsrecht alsnog een aanpassing voorzien wordt.