14 januari '15
Overuren uitbetalen in Warranten?
Wat als we de uitbetaling van de overuren opsplitsen?
1. De befaamde 180 overuren per jaar of ongeveer 5 'overuren'/week worden effectief uitbetaald aan 150%. De befaamde vrijstelling van bedrijfsvoorheffing op deze overuren wordt toegepast. De loonkost van dergelijk overuur komt ongeveer overeen met een normaal kostend uurloon. De werknemer houdt er zelfs wat meer netto aan over.
2. De andere overuren worden in het kader van de grote flexibiliteit bekeken en eventueel uitbetaald via Warrants of Call - opties of groepsverzekering.
In het voorstel wordt rekening gehouden met eindejaarspremie en vakantiegeld. Er zit dus wel degelijk een duidelijke toegevoegde waarde (lees : meer netto ter compensatie van de EP en het VG) in deze oplossing.
Op de Facebook pagina 'Hospitology' vind je een spreadsheet die de vergelijking maakt tussen
(i) een uitbetaling van overuren in cash met recuperatie van de BV door WG (41,25 %) en WN (57,75 %) en
(ii) een uitbetaling van die overuren in onmiddellijk verkoopbare warrants met een identieke recuperatie van BV en een vrijstelling RSZ (omdat het warrants betreft).
Je bemerkt twee berekeningen : één waarbij het voordeel, als gevolg van de regeling, via Warrants verdeeld wordt tussen WG en WN en een andere waar de WN het integrale voordeel incasseert (een gecorrigeerd netto tot 92% surplus voor de werknemer met dezelfde loonkost voor de werkgever)
De open vraag is nu echter : kan je overuren uitbetalen in iets anders dan cash en zo ja, onder welke voorwaarden? Werk voor de overheid en de Sociale Partners.