De vermindering bedraagt 400 euro per betrokken werknemer en per kwartaal,
-
Arbeidstijdvermindering tot 37 uur of minder : 8 kwartalen (2 jaar)
-
Arbeidstijdvermindering tot 36 uur of minder :12 kwartalen (3 jaar)
-
Arbeidstijdvermindering tot 35 uur of minder : 16 kwartalen (4 jaar)
-
Arbeidstijdvermindering vierdagenweek: 4 kwartalen (1 jaar)
Er wordt een forfaitaire vermindering van 1000 euro per werknemer verleend voor de kwartalen waarin de arbeidstijd-vermindering wordt gecombineerd met een vierdagenweek.
De vermindering voor de doelgroep collectieve arbeidsduur-vermindering en vierdagenweek heeft tot doel de ondernemingen ertoe aan te zetten vrijwillig de arbeidstijd te verminderen tot beneden 38 uur, een vierdagenweek in te voeren of een combinatie van de twee formules.
In een vierdagenweek mag de arbeidstijd gespreid worden over een periode van 4 volledige werkdagen of van 5 dagen waarvan drie volledige en twee halve werkdagen
Maatregelen ter bevordering van de werkgelegenheid zijn lovenswaardig. Maar je crëëert geen werkgelegenheid, noch productiviteit door sleutelfiguren en witte raven minder te laten werken.
Je doet dit net door witte raven meer te laten werken zodat ze op basis van hun kunde en ervaring de toegevoegde waarde van een arbeidsuur in het algemeen verhogen.
Volleerde , voltijdse arbeiders moeten meer coachen en mensen opleiden. Ze moeten daar zelfs voor vergoed worden. Vrij van RSZ en bedrijfsvoorheffing.
De meerwaardevergoeding voor 12u per week aan het baremaloon (bruto voor netto) creëert zuurstof voor de werkgevers en loon naar werk voor gemotiveerde werknemers. Toegegeven, het creëert nog geen 'duurzame werkgelegenheid'.
Koppel dus meer 'vormingsinspanningen' aan de meerwaarde-vergoeding. Het mag evenwel niet bij een inspanning blijven. Er is een duidelijke resultaatsverbintenis nodig van alle werkgevers EN werknemers.
Merk op dat ik geen energie steek in het bekritiseren van de huidige vormingsinstituten die, met alle subsidies, er niet in slagen om een duurzaam beleid te voeren. Roepen dat werkgevers moeten 'professionaliseren' is al hautein in mijn ogen, maar vergeten dat je eet uit de hand van die werkgevers getuigt van weinig respect en realisme.
Privatiseer alle vormingsinstituten ! Het is hoog tijd dat ook zij eens een financieel - en businessplan maken zonder te rekenen op subsidies allerhande. Pas dan zullen ze meer wakker liggen van SROI dan van hun statistieken.
Dju, toch wat energie verspeelt...