Privé of professioneel?
De wet voorziet een duidelijk onderscheid tussen schade aan de bedrijfswagen veroorzaakt tijdens de arbeidstijd en schade veroorzaakt in de privé-tijd.
Bij professioneel gebruik van de bedrijfswagen kan u de schade enkel op uw werknemer verhalen in geval van bedrog, zware fout of veelvuldig voorkomende lichte fout. Wat u hier precies onder moet verstaan, is in de wet echter nergens duidelijk gedefinieerd. Bij betwisting zal het dus steeds de arbeidsrechter zijn die beslist, en die hanteert niet altijd dezelfde maatstaven als een politierechter. Zo kan eenzelfde overtreding van het verkeersreglement voor de ene wel en voor de andere geen zware fout uitmaken. Rijden onder invloed, het negeren van verkeerslichten of een zware snelheidsovertreding zullen meestal wel door beiden als zware fout worden beoordeeld. Schade aan de bedrijfswagen tijdens de uitoefening van de job ten gevolge van een occasionele lichte fout, zal u alleszins nooit op uw werknemer kunnen verhalen. Al kan u het uiteraard altijd proberen.
Schade veroorzaakt tijdens het privé-gebruik van de wagen kan u wél op uw werknemer verhalen. Meestal zelfs onbeperkt. Dit geldt zowel voor schade aan de wagen zelf, als schade aan derden. Onder privé-gebruik valt ook woon-werkverkeer, m.a.w. de dagelijkse verplaatsingen van thuis naar het werk.
Verkeersboetes
Ook verkeers- en parkeerboetes die uw werknemer oploopt met zijn bedrijfswagen, moet hij zelf betalen. Boetes gaan over strafrechtelijke aansprakelijkheid en die wordt immers niet beperkt door de werkgever-werknemer-relatie.
Terugvordering van de kosten
Hoe vordert u nu de kosten voor schade of boetes terug van uw werknemer? Een inhouding op het nettoloon is in principe uit den boze. Dit is namelijk in strijd met de Loonbeschermingswet die bepaalt welke inhoudingen op het loon mogen gebeuren. U zal uw werknemer dus moeten vragen om het bedrag dat overeenstemt met de kosten aan u terug te betalen, tenzij u vooraf schriftelijk bent overeengekomen dat dergelijke zaken wel van het loon mogen worden ingehouden.
Car Policy
Om discussies te vermijden, doet u er goed aan om bij elke ingebruikname van een bedrijfswagen een car policy te laten ondertekenen. Hierin wordt expliciet overeengekomen in welke gevallen de werknemer zelf zal moeten opdraaien voor de kosten. Zo zou u zelfs kunnen voorzien dat de werknemer een deel van de verzekeringspolis, na stijging van de bonus malus door zijn toedoen, op zich zal nemen. U kan er eventueel ook de terugbetalingsmodaliteiten in beschrijven.
In de car policy worden ook andere zaken voorzien zoals de voorwaarden voor het gebruik door derden, de regels voor onderhoud, de praktische afspraken in geval van ongeval, het gebruik van de tankkaart en een mogelijke vermindering van het brutoloon ter compensatie van de wagen.
Hebt u nog geen car policy?
Horecafocus maakt er graag één voor u op.