Na bijna vijf jaar is de elektronische maaltijdcheque helemaal ingeburgerd. Het tijdperk van de papieren cheques behoort dan ook bijna tot het verleden. De laatste papieren cheques die u mag overhandigen zullen betrekking hebben op de prestaties van september 2015. Vanaf 1 oktober 2015 stapt iedereen verplicht over op de elektronische maaltijdchequekaart.
De papieren cheques uitgegeven in 2015 blijven nog wel tot het eind van het jaar geldig. Vanaf 1 januari 2016 verliezen zij hun waarde. Breng uw werknemers hiervan op de hoogte. Niet alleen voor hun eigen uitgaven, maar ook als uw zaak maaltijdcheques ontvangt. Als handelaar hebt u nog wel tot 31 maart 2016 de tijd om de ontvangen cheques terug te sturen naar de uitgever voor uitbetaling.
Elektronische maaltijdcheques zijn heel vriendelijk in het gebruik. Elke werknemer ontvangt een kaart waar u maandelijks het verschuldigde bedrag op laat storten en waarmee hij in supermarkten en in de deelnemende horecazaken kan betalen via de gewone bancontact-terminals.
Maaltijdcheques zijn bovendien een interessante alternatieve vorm van verloning, omdat de werknemer er geen RSZ of BV op verschuldigd is. U moet zich dan wel aan een aantal regels houden:
-
U kent 1 cheque toe per daadwerkelijk gepresteerde dag;
-
De maximale werkgeverstussenkomst bedraagt max. 5,91 euro per cheque (vanaf 01.01.2016 normaliter 6,91 euro);
-
De minimale tussenkomst van de werknemer bedraagt 1,09 euro per cheque.
-
De cheques zijn max. 1 jaar geldig en staan op naam van de werknemer;
-
Het bedrag van de cheques wordt op de loonbrief en de individuele rekening vermeld;
-
De maaltijdcheques moeten ingevoerd zijn bij cao of via een schriftelijke individuele overeenkomst.
Stapt u over op elektronische maaltijdcheques, dan vervangt u dus best uw bestaande cao of individuele overeenkomsten door een aangepaste versie.
Wenst u meer te weten over deze of andere vormen van loonoptimalisaties? Neem dan zeker even contact met ons op.