Nu iedereen zijn boosterprik mag gaan halen en ook tieners een prik kunnen krijgen, heeft de regering aangekondigd dat het vaccinatieverlof zowel zal verlengd als uitgebreid worden.
Het vaccinatieverlof werd in april 2021 in het leven geroepen om werknemers “de tijd die nodig is” te geven om zich tijdens de werkuren naar het vaccinatiecentrum te begeven. Dat is zowel de tijd in het vaccinatiecentrum als de verplaatsingstijd van en naar het vaccinatiecentrum – één of enkele uren dus - en dit voor elke vereiste injectie. Dat zijn er intussen drie.
Het vaccinatieverlof is een vorm van klein verlet die wordt betaald door de werkgever. De regeling geldt niet enkel voor “gewone” werknemers, maar ook voor telewerkers, uitzendkrachten en jobstudenten. Om er gebruik van te maken, dient de werknemer zijn werkgever zo spoedig mogelijk te verwittigen van het tijdstip van zijn uitnodiging. D.w.z. zodra hij het tijdstip van zijn vaccinatieslot kent. De werkgever mag hier steeds een bewijs van vragen, dit bijhouden of kopiëren mag niet. Het vaccinatieverlof moet, zoals dat voor elke vorm van klein verlet geldt, gebruikt worden voor het doel waarvoor het is toegestaan.
Het vaccinatieverlof was een tijdelijke maatregel die normaal ophield te bestaan op 31 december 2021. Door de nieuwe vaccinatieronde zal het nu worden verlengd tot 30 juni 2022, met de mogelijkheid tot een nieuwe verlenging tot 31 december 2022.
Het vaccinatieverlof wordt meteen ook uitgebreid naar werknemers die hun minderjarig kind vergezellen naar het vaccinatiecentrum. Dit recht geldt voor elk minderjarig kind dat bij de werknemer inwoont, inbegrepen inwonende adoptie- of pleegkinderen of het kind van een andere ouder. Per kind kan wel maar één ouder vaccinatieverlof opnemen, al valt dat in de praktijk onmogelijk te controleren.
Verwacht wordt dat de aangepaste wetteksten eerstdaags in het Staatsblad zullen verschijnen.
Bedienden in pc 200? Kijk dan zeker na of u geen coronapremie moet geven