Adoptieouders hebben vanaf 1 januari 2023 recht op een bijkomende week adoptieverlof.
Werknemers die een minderjarig kind adopteren hadden nu al recht op een individueel krediet van zes weken adoptieverlof per adoptieouder. In welbepaalde medische gevallen kan dit recht worden verdubbeld en in geval van gelijktijdige adoptie van twee meerderjarige kinderen wordt het met twee weken vermeerderd.
Tussen 2019 en 2027 wordt het adoptieverlof stelselmatig verhoogd, het zogenaamde bijkomend krediet. Vanaf 2019 met één week, vanaf 2021 met twee en vanaf 1 januari 2023 met drie weken. In 2025 en 2027 komt hier nog telkens één week bovenop. Ook dit bijkomend krediet kan in welbepaalde medische gevallen worden verdubbeld. In geval er twee adoptieouders zijn, geldt dit bijkomende krediet voor beide ouders samen. De drie weken kunnen hetzij door één ouder, hetzij verdeeld over de twee ouders (1+2 weken) worden opgenomen. De werknemer die deze bijkomende weken wenst op te nemen, moet ten laatste op het moment dat het adoptieverlof ingaat een verklaring op eer aan de werkgever bezorgen die de verdeling van het bijkomend krediet vastlegt.
Om het recht op adoptieverlof te kunnen uitoefenen moet dit verlof een aanvang nemen binnen twee maanden volgend op de inschrijving van het kind als deel uitmakend van het gezin van de werknemer in het bevolkingsregister of in het vreemdelingenregister van de gemeente waar hij zijn verblijfplaats heeft.
De werknemer die gebruik wenst te maken van het recht op adoptieverlof moet zijn werkgever hiervan ten minste één maand voor de opname van het verlof schriftelijk op de hoogte brengen, tenzij onderling een kortere termijn wordt overeengekomen.
Het adoptieverlof moet bovendien in een aaneengesloten periode worden opgenomen per volledige week. De werknemer is niet verplicht om het volledige krediet op te nemen, maar is het resterende deel dan wel kwijt.
Tijdens de eerste drie dagen van het adoptieverlof behoudt de werknemer zijn normaal loon ten laste van de werkgever. De rest van de periode is ten laste van de mutualiteit.
Adoptieverlof verlengt sinds november 2022 ook de opzegtermijn bij een ontslag door de werkgever. Ook de ontslagbescherming werd sinds die datum uitgebreid. De bescherming begint twee maanden vóór en eindigt één maand na het adoptieverlof. Zoals steeds gaat het om een relatieve bescherming, d.w.z. dat u de werknemer wel nog om andere redenen mag ontslaan. De bewijslast ligt echter volledig bij de werkgever. De werkgever die dit niet kan aantonen, riskeert een forfaitaire vergoeding van zes maanden loon bovenop de gewone verbrekingsvergoeding.
Nieuwe lijst producten en diensten ecocheques vanaf 1 maart 2023