Hebt u ze al besteld en uitgedeeld, de ecocheques waarop niemand echt zit te wachten?
Wat zijn ecocheques alweer?
Ecocheques werden in 2009 ingevoerd ter verhoging van de koopkracht. Met deze cheques kunnen uw werknemers ecologische producten en diensten aankopen, zoals spaar- en ledlampen, planten, biologische producten met EU-logo, wasmachines, koelkasten en diepvriezers met A++-label, isolatiemateriaal, zonnepanelen en regenwatertanks, maar ook fietsen of zelfs een treinticket naar Londen of Parijs.
Wie heeft recht op welk bedrag?
In het paritair comité van de horeca hebben alle werknemers, zowel vasten, extra’s als flexi’s recht op ecocheques. Zelfs de werknemers die in de loop van het jaar uit dienst zijn gegaan. Alleen voor studenten zijn er geen ecocheques.
Hoeveel u moet betalen hangt af van hoeveel uw werknemers gewerkt hebben tussen 1 december 2018 en 30 november 2019. Een voltijdse werknemer die tijdens gans deze periode voltijds werkte, krijgt 250 € aan ecocheques. Voor werknemers die minder werkten wordt een prorata berekend op basis van hun prestaties.
Tot voor enkele jaren hoefde u bedragen kleiner dan 25 euro niet uit te betalen. Dat moet voortaan wel. Voor bedragen onder de 10 euro hoeft u echter geen cheques te bestellen. U mag deze kleine bedragen, weliswaar vermenigvuldigd met 1,5, uitbetalen als brutopremie. Daarop betaalt u vanzelfsprekend wel patronale bijdragen, de werknemer betaalt er belastingen en RSZ op. Het is dus voordeliger en eenvoudiger om ook voor deze werknemers gewoon ecocheques te bestellen.
Handtekenen voor ontvangst
Het al dan niet bestellen en uitdelen van de ecocheques wordt door de inspectiediensten nauwlettend opgevolgd. Als u dit jaar nog papieren cheques bestelt, vergeet dan om uw werknemers de bij de bestelling meegeleverde lijst te laten aftekenen voor ontvangst! Kijk ook even na of u geen oude cheques meer in uw kluis hebt liggen. De cheques hebben een beperkte geldigheidsduur en vervallen cheques zijn niets meer waard. Werkt u met elektronische cheques, dan hebt u automatisch een bewijs van betaling. Het voorstel om de papieren cheques definitief te vervangen door chipkaarten ligt al een tijdje klaar en moest normaal dit jaar ingaan, maar wacht voorlopig nog op definitieve goedkeuring.
Omzetten naar een alternatief
U kon er ook voor kunnen kiezen om de ecocheques om te zetten in een ander, gelijkwaardig voordeel. De waarde van dat alternatief moet daarbij overeenkomen met de waarde van de cheques (max. 250 euro), inclusief bijkomende kosten zoals RSZ-bijdragen.
De keuze aan alternatieven is echter beperkt. U zou bijvoorbeeld de waarde van uw maaltijdcheques met 1 euro kunnen verhogen. Maar dat kan natuurlijk enkel als u nog niet aan de maximale waarde van 8 euro zit. U kan de ecocheques ook omzetten naar een brutopremie van 200 euro, maar daarop betaalt de werknemer dan weer bedrijfsvoorheffing en RSZ. Of u zou 250 euro kunnen bijstorten in een pensioenplan of hospitalisatieverzekering. Wie van één van deze alternatieven gebruik wenste te maken, moest hiervoor in principe vóór eind december een overeenkomst afsluiten met zijn werknemers.