De FOD WASO voert al enkele maanden een sensibiliseringscampagne rond psychosociale risico’s op het werk. Op de website voeljegoedophetwerk.be kunnen werkgevers verschillende gratis tools, hulpmiddelen en informatie vinden om psychosociale risico’s te voorkomen en te beheersen.
Psychosociale risico’s op het werk kunnen zowel de mentale als de lichamelijke gezondheid van werknemers aantasten en kunnen een invloed hebben op de efficiëntie en de veiligheid van bedrijven en organisaties.
De gevolgen van deze risico’s hebben een impact op zowel de werknemers (mentaal en fysiek) als op de goede werking van de onderneming.
Psychosociale risico's op het werk worden gedefinieerd als “de kans dat een of meerdere werknemers psychische schade ondervinden die al dan niet kan gepaard gaan met lichamelijke schade, ten gevolge van een blootstelling aan de elementen van de arbeidsorganisatie, de arbeidsinhoud, de arbeidsvoorwaarden, de arbeidsomstandigheden en de interpersoonlijke relaties op het werk, waarop de werkgever een impact heeft en die objectief een gevaar inhouden”.
Voorbeelden van psychosociale risico's op het werk zijn:
-
Alcohol en drugs;
-
Burn-out;
-
Pesten en ongewenst seksueel gedrag;
-
Stress;
-
Geweld en agressie.
Op de website van de FOD WASO vindt u een aantal zogenaamde “
goede praktijken”, concrete voorbeelden uit bestaande bedrijven. U kan er voorts vragenlijsten, regelgeving, sensibiliseringsmateriaal (bijv. rond alcohol en drugs), filmpjes en handleidingen terugvinden, alsook enkele tools.
Zo bevat de tool “
Eerste hulp voor meer psychosociaal welzijn in kmo’s” concrete tips over hoe u als werkgever signalen van onwelzijn kan herkennen en hoe u problemen die u of uw werknemers kunnen tegenkomen, zoals stress, privéproblemen, conflicten, enz. het beste kan aanpakken. Een EHBO-kit als het ware om het thema psychosociaal welzijn bespreekbaar te maken bij uw werknemers.
Met vragen over en voor ondersteuning bij psychosociale problemen op het werk kan u ook steeds terecht bij de Preventieadviseur Psychosociale Aspecten van uw externe dienst voor preventie.