Traditiegetrouw verandert er heel wat op de eerste dag van het nieuwe jaar. Even traditiegetrouw nemen wij de belangrijkste wijzigingen op in ons eerste lijstje van het jaar. Het scheelde weinig of ons lijstje was zeer kort geweest. Gelukkig werd op 29 december de Programmawet goedgekeurd, één van de drie grote wetten waarin de vele maatregelen die in het Zomerakkoord werden aangekondigd, werden neergeschreven.
- Winstpremie
Bedrijven kunnen voortaan bij winst een fiscaal aantrekkelijke premie uitbetalen aan hun personeel. De winstpremie is iets minder interessant dan het reeds bestaande niet-recurrent resultatsgebonden voordeel (cao90), maar is veel eenvoudiger in te voeren en heeft een merkelijk hoger plafond: tot 30% van de bruto loonmassa. Werknemers betalen op hun winstpremie 13,07% RSZ en 7% bevrijdende voorheffing. Werkgevers betalen geen socialezekerheidsbijdragen.
- Systeem flexijobs uitgebreid
Het systeem van de flexi-jobs werd op twee manieren uitgebreid. Vanaf 1 januari 2018 kunnen ook werkgevers uit de kleinhandel gebruik maken van dit systeem dat sinds 1 december 2015 enkel voor de horeca bestond. Daarnaast kunnen voortaan ook gepensioneerden als flexi-jobber aan de slag
- Nieuwe regels voordeel in natura GSM, pc, laptop
Met de nieuwe regels rond het privégebruik communicatiemiddelen (gsm, laptop, telefoon- of internetabonnement,…) die u aan uw werknemers ter beschikking stelt, is de wetgever eindelijk terug mee met zijn tijd. Vanaf 1 januari 2018 gelden nieuwe forfaitaire bedragen voor het voordeel in natura opgedeeld in vier duidelijke categorieën, twee soorten toestellen en twee soorten abonnementen. Voor het eerst volgen fiscus en RSZ bovendien dezelfde regels. Lees er meer over in ons
eerder artikel.
- Fietsen
De tussenkomst woonwerkverkeer voor werknemers die met fiets naar het werk komen werd uitgebreid naar fietsen met trapondersteuning tot 45 km/u, de zgn. speed pedelecs. Voordien werden deze als bromfietsen beschouwd. De fietsvergoeding bedraagt 0,23 euro per kilometer heen én terug en is vrij van belastingen en RSZ. De nieuwe regeling wordt zelfs met terugwerkende kracht ingevoerd voor 2017.
Ook het ter beschikking stellen van een bedrijfsfiets is vanaf 2018 volledig vrijgesteld van sociale en fiscale bijdragen. Tot nu was de RSZ van mening dat op het privégebruik sociale bijdragen dienden betaald te worden.
- Re-ïntegratietraject langdurig zieken
Sinds 1 januari 2017 werd de procedure om een langdurig werkloze werknemer wegens medische overmacht te ontslaan een stuk complexer. Bovendien kon u als werkgever de procedure enkel zelf opstarten voor werknemers waarvan de ziekte pas na 1 januari 2016 was begonnen. Voor de echt langdurige zieken stond u met uw rug tegen de muur. Tot nu. Voortaan kan u ook voor arbeidsongeschiktheden die vóór 1 januari 2016 ingingen de ontslag- (lees: re-integratie-)procedure in gang zetten.
- Tweede fase taxshift
U kon het enkele weken geleden al lezen in onze
nieuwsbrief. Dank zij de tweede fase van de taxshift zal het loonzakje van uw werknemers vanaf deze maand iets voller zijn, tot 45 euro per maand. Net als tijdens de eerste fase in 2016, gaan de hoge lonen er iets minder op vooruit dan de lage en de middenlonen. Ook aan de werkgeversbijdragen werd gesleuteld. Omdat de basisbijdragen en de structurele lastenvermindering gelijktijdig verlagen, zal u hiervan echter nauwelijks iets merken.
Wat blijft voorlopig ongewijzigd?
Van de drie grote wetten waarin de voorstellen uit het Zomerakkoord werden uitgewerkt, werd voorlopig enkel de Programmawet gepubliceerd. Op de
Wet Diverse Bepalingen en de
Relancewet blijft het voorlopig nog even wachten. Daarin wordt het o.m. uitkijken naar:
- Versoepeld gebruik overuren horeca
- Aangepaste opzegtermijnen
- Startersjobs voor jongeren
- Gebruik elektronische handtekening op arbeidsovereenkomsten