Lucie Evers is als zelfverklaarde eco-bitch (check zeker haar blog onder die naam) geen onbekende in groene kringen. Jarenlang genoot ze van een ijzersterke reputatie als marketing-goeroe.
Maar sinds 2011 gaat ze zelf aan de slag met een eigen initiatief. Van visionaire bedenker van concepten naar friturist, het is eens wat anders. Met De Natuurfrituur laat ze Vlaanderen kennismaken met 'duurzame voeding' zonder de oervlaamse friettradities te verloochenen. Een echt frietkot maar dan biologisch en vegetarisch. Lucie is hierover heel duidelijk, "onze patatjes bio-dynamisch geteeld, we bakken ze in zonnebloemolie, de vorkjes en bakjes zijn biologisch afbreekbaar, alles is vers gemaakt en gezond".
Op geheel originele wijze wil De Natuurfrituur aan een aparte economie bouwen. Vanuit de ecologische onderstroom en samen met de burgers die aandelen van De Natuurfrituur kopen, wil ze werkgelegenheid creëren voor mensen die via de reguliere arbeidsmarkt niet aan een job geraken.
Vanaf september opent De Natuurfrituur een vestiging in Berchem maar daarvoor is nog extra kapitaal nodig. Vandaar deze oproep.
Horecafocus kocht zelf een aandeel omdat wij als onderneming rotsvast overtuigd zijn van rendabiliteit van een sociaal-economisch project zoals De Natuurfrituur.
Een aandeel kopen doe je als volgt:
1. Je stort 250 euro of een veelvoud (max. 4 aandelen) ervan op de Triodos rekening van De Natuurfrituur: 523-0804097-42.
2. Na de storting ben je formeel aanvaard als vennoot, krijg je de statuten en een 'eet-bonus'.
3. Op de algemene vergadering wordt het aandelenregister voorgelegd ter ondertekening aan de vennoten. De algemene vergadering wordt minstens 1 keer per jaar samen geroepen.
4. Het is de bedoeling dat elk aandeel minstens twee jaar in de vennootschap blijft, zo ontstaat er voldoende geld om één en ander mee te financieren.
5. Het maximale dividend is 6%, dat is wettelijk zo bepaald, maar de Algemene Vergadering bepaalt of er een dividend zal betaald worden. Op de algemene vergadering zijn alle aandeelhouders uitgenodigd. Het is dus niet zozeer een winstgevende belegging, dan wel sociale belegging. Maar het is ook geen 'gift', want jouw aandeel blijft van jou en de waarde moet door de organisatie ooit terug betaald worden.
6. Na twee jaar kan je jouw aandeel verkopen. Of kan je nog meer aandelen kopen. Maar het spreekt vanzelf dat het niet de bedoeling is om meer geld te verzamelen dan nodig is voor de realisatie van het doel van de organisatie.
Momenteel rijdt de Natuurfrituur rond in een Mercedes Sprinter ingericht als frituur. Frietjes bakken op feesten, beurzen en evenementen zijn de orde van de dag. Maar de ambitie is groot. De Natuurfrituur wil meerdere frituren openen in het kader van noodzakelijke groei. "Niet alleen om onze lekkere frietjes doordeweeks aan te bieden, maar ook om voldoende werkgelegenheid te creëren in het kader van de subsidies als sociaal economiebedrijf".
Nog vragen of suggesties? Je kan altijd terecht bij Lucie.
Lucie Evers
Natuurfrituur cvba vso
0486/ 344 913
www.denatuurfrituur.be
BTW 0833094990
Triodos 523-0804097-42
ING BE67 3630 9459 9187 BBRUBEBB