Lijkt het u wel wat om volgend schooljaar in uw zaak een werkleerplek aan te bieden aan een lerende uit het alternerend onderwijs? Kijk dan nu alvast wie u hiervoor als “mentor” zal aanstellen. De mentor speelt een heel belangrijke rol in het leerproces, hij of zij zal de lerende immers opleiden en begeleiden. Bovendien bent u in het kader van duaal leren verplicht om minstens één zo’n mentor in huis te hebben.
De mentor is, naast de lerende zelf, de centrale figuur bij het werkplekleren. Hij of zij stelt samen met de trajectbegeleider van de school het opleidingsplan op, volgt de evolutie van de lerende op en stuurt het leerproces bij waar nodig. Hij of zij is ook het aanspreekpunt voor de lerende op de werkplek en voert geregeld evaluatiegesprekken. Mentor zijn vergt dan ook heel wat vaardigheden. Maar een goede opleiding en begeleiding loont. Uit studies blijkt dat nieuwkomers die goed worden opgevangen meer gemotiveerd zijn, langer blijven en een grotere meerwaarde bieden.
Bovendien is het hebben van een mentor een verplichting in het kader van werkplekleren. Deze moet aan enkele voorwaarden voldoen. Zo moet de mentor minstens 25 jaar oud zijn (uitzonderingen zijn mogelijk). De bijkomende voorwaarden verschillen naargelang de taal van het opleidingscentrum.
Is het opleidingscentrum Nederlandstalig (Syntra, CLW,…) dan moet de mentor:
-
minstens vijf jaar ervaring hebben in het vak;
-
én een mentoropleiding gevolgd hebben bij een erkend opleidingscentrum.
(Personen met een pedagogisch diploma, een ervaringsbewijs “opleider/begeleider in bedrijven en organisaties” of een master in een pedagogische of psychologische richting zijn hiervan vrijgesteld.)
Is het opleidingscentrum Franstalig (EFP, CEFA), dan gelden de volgende voorwaarden:
-
minstens vijf jaar ervaring hebben in het vak als werknemer of twee jaar als bedrijfsleider;
-
of een pedagogisch diploma hebben of een attest van een mentoropleiding,
-
of een bewijs van validering van competenties als mentor kunnen voorleggen.
Verschillende opleidingsinstellingen bieden niet sectorgebonden mentoropleidingen aan. In de mentoropleiding leert de begeleider o.m. hoe hij of zij feedback moet geven, coachen, motiveren en evalueren. Het is immers niet vanzelfsprekend om jonge, minder ervaren medewerkers op te leiden en in toom te houden.
Maar er bestaan ook sectorspecifieke opleidingen zoals de praktijkgerichte cursus “Leermeester in de horeca” van Horecaforma. De opleiding duurt twee volledige dagen en wordt zowel online als fysiek op verschillende locaties in Vlaanderen gegeven. De opleidingsdatums vindt u terug op de website van
Horecaforma.
Deelnemen is gratis voor werknemers en werkgevers in paritair comité 302 omdat een deel van de patronale RSZ-bijdragen in pc 302 wordt doorgestort naar het sectorfonds voor de horeca dat daarvan een deel besteedt aan werknemersopleidingen en andere vormingsinitiatieven. Sinds dit jaar geeft deze leermeesteropleiding ook recht op Vlaams Opleidingsverlof. Zo kan de werknemer de cursus volgen met behoud van zijn of haar loon, terwijl de werkgever de loonkost grotendeels krijgt terugbetaald.
Na afloop van de opleiding ontvangt de deelnemer een getuigschrift. Werkgevers die een leerwerkplek aanbieden kunnen vanaf 1 september 2023 gebruik maken van de Premie kwalificerende werkplekleren.
Lees ook:
Premie kwalificerende werkplekleren vervangt mentorkorting