In het Actieplan Sociale Fraude worden jaarlijks de accenten en prioriteiten voor de sociale inspectiediensten vastgelegd. Als fraudegevoelige sector blijft de horeca ook dit jaar goed voor een flink deel van de geplande controles.
De belangrijkste thema’s van het actieplan blijven internationale sociale dumping en schijnzelfstandigheid. Daarnaast wordt ook de nadruk gelegd op grootstedenbeleid, met verhoogde controles in Antwerpen, Brussel, Charleroi, Gent, Hasselt en Luik.
Door de invoering de netto-overuren, de flexi-jobs en de taxshift nam de overheid de voorbije jaren verschillende maatregelen om zwartwerk minder interessant te maken. Bedrijven die zich er toch nog aan bezondigen mogen zich dan ook aan strengere en snellere straffen verwachten.
Het totaal aantal controles wordt opgevoerd van 9.000 in 2017 naar 10.000 in 2018. In een aantal sectoren die gevoelig zijn voor sociale fraude zullen ook dit jaar flitscontroles worden gehouden. De horeca is één van die sectoren. Er worden dit jaar 2.200 controles voorzien in de horeca, met specifieke aandacht voor zwartwerk. De inspectiediensten zullen bij hun controles rekening houden met het Charter dat enkele jaren geleden tussen de inspectiediensten, de sociale partners en de regering werd opgesteld.
Het actieplan zal ook strenger toezien op het gebruik van tijdelijke werkloosheid en fraude bij arbeidsongeschiktheidsuitkeringen van personen die in het buitenland verblijven en gepensioneerden die arbeid verrichten. Ook de naleving van de arbeidswet, meer bepaald inzake werkbaar en wendbaar werk, zal strenger worden opgevolgd. In dat kader dient u alvast ten laatste op 31.03.2018 uw
arbeidsreglement aan te passen.
De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) stelt op zijn website een aantal checklists ter beschikking waarmee u zich op een eventuele inspectie kan voorbereiden. Ook voor de horeca bestaat er zo’n
specifieke checklist.
Om zeker te zijn of u klaar bent voor een inspectie kan u ook gebruik maken van
de sociaal-juridische audits van Horecafocus. Hierin nemen wij uw personeelsadministratie en loonbeleid door. U krijgt van ons een uitgebreid verslag met al uw sterktes en aandachtspunten, dat we samen met u bespreken. Na afloop kan er ook een actieplan worden. Meer weten?
Mail ons!
Fouten en boetes zijn meestal het gevolg van onwetendheid. Op de hoogte zijn van de arbeidswetgeving is daarom geen overbodige luxe.
Op 19 februari start Horecafocus met een nieuwe reeks opleidingen. Meer informatie daarover vindt u
hier.