Met de dubbele uitbreiding van het systeem staan de flexi-jobs weer volop in de belangstelling. De grote lijnen van dit aantrekkelijke systeem kan u overal terugvinden, de praktische details en formaliteiten worden daarbij al eens vergeten. Daarom zetten wij ze voor u nog eens op een rijtje.
Zorg er in de eerste plaats voor dat u voor elke flexi-jobber over een schriftelijke en door beide partijen ondertekende raamovereenkomst beschikt. Merk op, dit is geen arbeidsovereenkomst. Zonder raamovereenkomst kan er geen sprake zijn van een flexi-job en dus ook niet van de voordelen.
Vervolgens doet u een dimona-aangifte FLX. U vindt die aangifte in de dimona-applicatie bij paritair comité “andere”. De uitbreiding werd dus van bij aanvang voorzien. U kan een aangifte doen voor een hele periode of per dag.
De “dagaangifte” verschilt van de “periode-aangifte” in het feit dat u begin- en einduur moet opgeven. U vermijdt hiermee wel dat u ook nog een schriftelijke arbeidsovereenkomst moet opmaken, bovenop de raamovereenkomst, en dat uw flexi-jobber zijn tijden moet registreren in de kassa, zoals bij de periode-aangifte het geval is. Dat zijn immers twee bijkomende voorwaarden voor de periode-aangifte die al te vaak vergeten worden.
Zorg er ook voor dat u uw dimona-aangifte en mogelijke wijzigingen in dimona TIJDIG doorvoert.
Hiervoor gelden dezelfde regels als voor extra’s:
Het beginuur en eventuele aanpassingen aan het beginuur moet vóór aanvang van de prestaties in dimona staan. M.a.w. moet uw flexijobber om 9u30 beginnen, zorg dan dat uw dimona vóór 9u30 is ingegeven.
Voor het aanpassen van het einduur geldt:
- vervroegen: tot middernacht volgend op het oorspronkelijk voorziene einduur
- verlaten: binnen de 8 uren na het oorspronkelijk voorziene einduur, of tot 8 uur de volgende ochtend indien dat einduur tussen 20 en 24 uur was voorzien.
Indien er helemaal geen prestaties werden geleverd: annuleren vóór middernacht.
De sanctie bij een laattijdige dimona (origineel of wijziging) is dezelfde als bij extra’s. Uw flexi-jobber wordt voor die dag niet als flexi-jobber, maar als een gewone werknemer (OTH) beschouwd. U betaalt voor die dag de normale patronale bijdragen, maar ook uw werknemer betaalt de volle pot RSZ en BV !
Hoeveel mag een gepensioneerde flexi-jobber bijverdienen?