3 februari '14
65, 91, 130, 143 of 180 overuren?
Het antwoord is niet zo eenvoudig. Ten eerste moeten we een onderscheid maken tussen de "interne" overurengrens en de "fiscale" overurengrens.
Interne overurengrens
Bij de interne overurengrens draait alles om het al dan niet recupereren van overuren. Vroeger mocht u maximaal 65 overuren laten presteren zonder dat u hiervoor inhaalrust hoefde toe te kennen.
Op 1 oktober 2013 werd deze grens reeds opgetrokken naar 91 uur. Maar speciaal voor de horeca werd onlangs een cao afgesloten die deze grens vanaf 1 januari 2014 optrekt tot 130 uren en vanaf 1 juli 2014 zelfs tot 143 uren.
Concreet wil dit zeggen dat u de overuren tot aan deze grens mag uitbetalen. De keuze tussen uitbetalen of recupereren ligt wel bij de werknemer. Op jaarbasis (52 weken - 4 weken vakantie) levert dit u dus 3 bijkomende uren per week op. Vandaar de ietwat misleidende "41-urenweek in de horeca" waarover onlangs zoveel te doen was. Eens boven de 130/143 uren kan u niet anders dan inhaalrust toekennen.
Let wel, wanneer het om echte overuren gaat - en niet om uren in het kader van bijv. een systeem van grote flexibiliteit - dan zal u voor al deze overuren ook overurentoeslag moeten uitbetalen. Het zijn dus uren aan 150% i.p.v. aan 100%.
Fiscale overurengrens
Hier wordt de fiscale overurengrens belangrijk. Voor de overuren onder de fiscale grens geldt namelijk een fiscaal gunsttarief waardoor deze overuren voor u als werkgever niet veel duurder zijn dan een gewoon uur, maar wel veel goedkoper dan een normaal overuur.
De lastenvermindering op overuren geldt daarnaast ook voor werknemers. Zij houden van een overuur netto al gauw zo'n 6,5 euro meer over dan van een gewoon uur.
De fiscus houdt er wel andere grenzen op na. Toevallig ligt de algemene fiscale overurengrens ook op 130 uren/jaar. Voor horecazaken die zich vóór eind juni 2014 echter registreren voor de geijkte kassa ligt de fiscale grens 50 uren hoger, op 180.
Dat zijn er wel nog steeds 20 minder dan de 200 "goedkope" overuren die de regering-Di Rupo eind 2012 aankondigde. Doch dit geheel terzijde.