Sinds vorig jaar vieren we voortaan jaarlijks op 8 juni de Dag van het Werkplezier. België volgt hiermee het voorbeeld van verschillende andere Europese landen. Met deze dag worden zowel werknemers als werkgevers aangespoord om meer aandacht te besteden aan mentaal welzijn op het werk.
De opeenvolging van crisissen heeft de bewustwording van het belang van mentaal welzijn op het werk versneld. Het aantal mensen dat chronische stress en ongemak ervaren in relatie tot hun werk neemt voortdurend toe. Een goede balans tussen werk en privé blijft hierdoor een voortdurende uitdaging.
Minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke verklaarde vorig jaar bij de eerste editie van de Dag van het Werkplezier: “De Dag van het Werkplezier is ontstaan vanuit de overtuiging dat het belangrijk is om voldoende aandacht te besteden aan de positieve aspecten van je werk. Dit draagt bij aan een goede werksfeer, waarbij iedereen met plezier en positieve energie aan het werk kan.
Op de Dag van het Werkplezier focussen we op wat we leuk vinden en proberen we samen hier naartoe te werken. Daarom is het ook zo belangrijk dat werkgevers en leidinggevenden structureel inzetten op meer aandacht voor mentaal welzijn op het werk, en nog meer initiatieven nemen om werk gerelateerde psychosociale risico’s te voorkomen.”
Op de website
www.ikvoelmegoedophetwerk.be krijgen werkgevers en werknemers tips over o.a. het herkennen en voorkomen van werk gerelateerde stress en burn-out, over de gezondheid, de veiligheid en de arbeidsomstandigheden van uw medewerkers en over hoe een werknemer na een afwezigheid weer vlot aan het werk te krijgen. Werkgevers en werknemers kunnen er zich ook engageren om een afspraak te maken met zichzelf of met hun team om meer aandacht te besteden aan mentaal welzijn op het werk. 8.348 werkgevers en werknemers maakten op die manier al een afspraak zoals “ik ga meer tijd maken voor persoonlijk contact met medewerkers”, “Ik bied mijn medewerkers opleidingsmogelijkheden aan” of “ik geef regelmatig feedback aan mijn medewerkers over de dingen die ze goed gedaan hebben op het werk”.
Werkplezier zorgt er indirect voor dat mensen minder last hebben van werkstress. Voor meer informatie en ideeën om het welzijnsbeleid in uw onderneming te verbeteren kan u ook terecht op de website
voeljegoedophetwerk.be van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg of bij uw externe dienst voor preventie en bescherming.