Bent u onlangs ook geschrokken van de factuur van uw Externe Dienst? Sinds de invoering van de nieuwe wettelijke tarieven betaalt u inderdaad een pak meer dan voordien, zeker wanneer ook voor al uw flexibele medewerkers de volle pot wordt aangerekend. Gelukkig kan het ook anders. Sommige diensten passen een alternatieve, goedkopere berekening toe voor werknemers die slechts sporadisch voor u werken.
Horecamedewerkers moeten elke dag een topprestatie neerzetten. Een niet te onderschatten job met een zekere mentale en fysieke belasting. Om nog maar te zwijgen over de enorme financiële belasting die de werkgever elke dag ervaart als hij zijn zaak goed wil runnen.
Door de invoering van een nieuwe tariefregeling voor Externe Preventiediensten zagen de meeste horecazaken hun factuur voor het voorbije jaar plots enorm stijgen. Alle gelegenheidsmedewerkers, extra’s en flexi-jobbers, worden daarin immers aanzien als volwaardige medewerkers en tellen meestal voor de volle pot mee in de bijdragen aan de Externe Dienst. Deze problematiek werd al meerdere malen aangekaart door de Externe Preventiediensten.
Om dit euvel op te lossen, hebben enkele Externe Preventiediensten, waaronder CLB Externe Preventie, het initiatief genomen om een andere berekening toe te passen voor deze gelegenheidsmedewerkers om de factuur in de horeca betaalbaar te houden. Om horecazaken goed te ondersteunen in hun Welzijnsbeleid en te begeleiden in alle wettelijke aspecten, is CLB Externe Preventie bovendien gestart met een campagne om werkgevers nog beter te begeleiden naar een werkbare werkomgeving. Aan de hand van een initiële check worden alle aspecten van de job geëvalueerd en worden de noden van de medewerkers omgezet in haalbare adviezen. We willen bruikbare ‘tips en tricks’ aanleveren die onmiddellijk toepasbaar zijn op de vloer en waarbij het resultaat direct te zien is op de werkvloer. Geen boeken vol adviezen en wetteksten maar praktische richtlijnen liefst op een A4.
En net zoals bij topclubs, geraken mensen gekwetst of loopt de ploeg niet meer zo goed. Bij deze topclubs doen ze beroep op professionals (dokters, psychologen, coaches) om hen bij te staan. Ook in de horeca staat u er zeker niet alleen voor. U kan terugvallen op een Externe Preventiedienst met de nodige professionals. Meer nog, u bent zelfs wettelijk verplicht om aan te sluiten. Reden te meer om zeker beroep te doen op deze professionals en u tijdig en correct te laten adviseren bij een sputterende ploeg of medewerker.
Dr. Steve Bervoets
CLB Externe Preventie
Op woensdag 25 april van 9u00 tot 10u30 organiseert CLB in samenwerking met Horecafocus een gratis infosessie in De Natie, Van de Wervestraat 20 te Antwerpen. Inschrijven kan via
.