9 november '21
Ecocheques omzetten in een ander voordeel, interessant of niet?
in Juridisch Karl Böhrer
|
In december zal u, net zoals elk jaar, ecocheques moeten bestellen voor uw werknemers. Een aanzienlijke kost voor een verplicht extraatje dat vaak niet echt op prijs wordt gesteld. U kan er echter ook voor kiezen om uw ecocheques om te zetten in een ander voordeel. Welke zijn die alternatieven en zijn ze interessant? Meestal niet, zo blijkt.
Een voltijdse werknemer die een volledig jaar (van 1 december 2020 tot en met 30 november 2021) bij u werkte, heeft in december recht op 250 euro aan ecocheques. Een werknemer die niet de volledige periode werkte of die deeltijds werkt, heeft recht op een deel van dat bedrag. Ook flexi’s en extra’s hebben recht op ecocheques, studenten niet.
Wie dat wil kan zijn ecocheques ook omzetten in een ander, gelijkwaardig voordeel. Het alternatief mag dan maximaal 250 euro bedragen. In dit bedrag is elke bijkomende kost voor de werkgever, zoals patronale RSZ, inbegrepen, met uitzondering van administratieve kosten. De alternatieven zijn echter beperkt en niet altijd praktisch.
Een eerste optie zijn maaltijdcheques die doorgaans door werknemers toch veel meer op prijs worden gesteld dan ecocheques. Kent u reeds maaltijdcheques toe, dan zou u de waarde ervan met 1,08 euro per dag kunnen verhogen. Tenminste als de huidige waarde van uw cheques dat nog toelaat, want de totale waarde van een maaltijdcheque is begrensd op 8 euro. Geeft u nog geen maaltijdcheques, dan zou u kunnen overwegen om die in te voeren. Dat is wel meteen een bijkomende kost. 1,08 euro per cheque voorziet u dan meteen ter compensatie voor de ecocheques. Maaltijdcheques kan u niet met terugwerkende kracht invoeren. Dit alternatief zal dus pas uw ecocheques voor 2022 vervangen.
Een andere mogelijheid is de invoering of verhoging van een collectief pensioenplan of hospitalisatieverzekering ter waarde van 250 euro. Een pensioenbijdrage kan u nog makkelijk voor 2021 invoeren, zodat u ook van de ecocheques van dit jaar verlost bent, de hospitalisatieverzekering kan niet retroactief ingaan. Het nadeel van deze optie is dat de doorsnee hospitalisatieverzekering u iets meer zal kosten en dat de meeste verzekeringsmaatschappijen geen pensioenplan zullen opstellen onder de 500 euro per persoon per jaar. Voor extra’s en flexi’s is dit echter geen oplossing. Voor hen zal u dus nog steeds ecocheques moeten bestellen.
Een laatste optie is de uitbetaling van een jaarlijkse of maandelijkse brutopremie. Omdat u moet uitgaan van een kost van 250 euro, zal die premie maar een 200 euro bruto bedragen, waarop de werknemer vervolgens RSZ en bedrijfsvoorheffing betaalt. Van de oorspronkelijke 250 euro aan ecocheques blijft dus nog maar de helft over. Kiest u voor een maandelijkse verhoging, dan wordt die ook nog eens meegenomen bij toekomstige indexeringen en voor de berekening van eindejaarspremie en vakantiegeld. Ook dit is dus geen interessante oplossing.
Wat besluiten we hieruit? In theorie bestaat dus wel de mogelijkheid om uw ecocheques te vervangen door een ander voordeel, in de praktijk zien we dat de mogelijkheden eerder beperkt zijn, zelden een volledige oplossing bieden, u op termijn meer zullen kosten of zelfs nadelig zijn voor uw werknemers. Kiest u toch voor één van deze alternatieven, vergeet dan niet om vóór december een overeenkomst af te sluiten met uw werknemers.