Educatief verlof wordt binnenkort omgedoopt tot “Vlaams opleidingsverlof” (VOV). Voor opleidingen die starten vanaf 1 september 2019 zal niet langer de huidige regeling van het betaald educatief verlof gelden, maar die van het Vlaams opleidingsverlof. Enkel arbeidsmarktgerichte opleidingen zullen hiervoor nog in aanmerking komen.
Voor opleidingen die te ver van de arbeidsmarkt staan of die voornamelijk recreatief zijn, kunnen uw werknemers binnenkort niet langer educatief verlof opnemen. Ook bedrijfsspecifieke opleidingen zijn uitgesloten omdat daar de werkgever zelf verantwoordelijk voor is. Werkplekleren bij een andere werkgever kan dan weer wel, en dat is nieuw. De opleidingen moeten in elk geval verstrekt worden door een erkend opleidingscentrum en aanleiding geven tot een certificaat bij beëindiging. De minimumduur van een opleiding blijft zoals voorheen 32 uur per jaar of minstens 3 studiepunten in het volwassenenonderwijs. De bepaling van het loonplafond, dat er nu ook is, blijft een federale bevoegdheid.
Een voltijdse werknemer heeft vanaf volgend schooljaar nog maximaal recht op jaarlijks 125 uren. Dat is aanzienlijk minder dan in het huidige systeem. Een deeltijdse werknemer moet minstens halftijds werken en heeft recht op een aantal uren volgens zijn tewerkstellingsbreuk. Deeltijders met een vast werkrooster hebben enkel recht op de lesuren die samenvallen met de werkuren.
Het gaat om een recht op afwezigheid van het werk met behoud van loon tot een bepaald plafond. De Vlaamse overheid betaalt de loonkosten volgens een forfait terug aan de werkgever. Die terugbetaling zal in de toekomst eenvoudiger en sneller moeten verlopen via een digitale aanvraag.
Net als dat vandaag het geval is zal de school de aanwezigheid van de werknemer in de lessen moeten attesteren. Er wordt een maximale afwezigheid van 10% getolereerd. Werknemers die meer VOV opnemen dan waar ze recht op hebben kunnen een sanctie opgelegd krijgen waarbij hun maximum aantal uren wordt verminderd én een administratieve boete van 50 tot 500 euro.
Met opleidingscheques kunnen werknemers de helft van de kosten van hun opleiding terugbetaald krijgen, met een maximum van 250 euro. Voor een diploma hoger onderwijs ligt dat maximumbedrag op 500 euro. Voor dergelijke intensieve opleidingen kunnen werknemers hun loopbaan zelfs volledig, halftijds of voor één vijfde onderbreken. Bovenop hun RVA-uitkering zullen zij nog een bijkomende premie ontvangen van de Vlaamse overheid.
Het VOV is van toepassing op werknemers die werken in een onderneming gevestigd in Vlaanderen. Brussel en Wallonië hebben een eigen regelgeving.
Wanneer moet u outplacement aanbieden aan een ontslagen werknemer?