31 december '13
Exit carenzdag en proefperiode!
Op 1 januari is het zover. Dan gaat het lang aangekondigde eenheidsstatuut in. Op de definitieve wetten, cao's KB's en MB's blijft het nog wachten, zodat we ons voorlopig moeten behelpen met de wetsvoorstellen. Echt ongebruikelijk is dat niet in ons land.
Naast vele nieuwigheden, zijn er ook twee opvallende ouwe getrouwen die ophouden te bestaan: de carenzdag en de proefperiode.
CARENZDAG
De carenzdag is de eerste dag van een ziekteperiode die minder dan 14 kalenderdagen duurt. De carenzdag werd niet betaald door de werkgever, noch door de mutualiteit en was bedoeld om het kort verzuim (de zgn. "maandagziekte") tegen te gaan.
Het probleem met de carenzdag was dat die enkel bestond bij arbeiders. Bedienden kenden het systeem van deze onbetaalde ziektedag enkel tijdens hun proefperiode of bij contracten van bepaalde duur van minder dan drie maanden. Maar zelfs daar werd hij zelden toegepast. Een discriminatie die volgens het Grondwettelijk Hof dringend diende opgelost te worden.
Die oplossing bestaat er dus in dat vanaf 1 januari de carenzdag ophoudt te bestaan. U bent uw zieke arbeiders dus voortaan vanaf dag één loon verschuldigd.
Uw ziektekost zal hierdoor ongetwijfeld toenemen, al moeten we dit ook een klein beetje relativeren. In het paritair comité van de horeca heerste ook voor 2014 al een afwijkende regeling m.b.t. de carenzdag. Zo betaalde u reeds 1 carenzdag per jaar voor werknemers die minstens twee jaar ononderbroken bij u in dienst waren en zelfs 2 carenzdagen per jaar voor arbeiders met vijf jaar anciënniteit.
Ter compensatie van de carenzdag mag u als werkgever wel de ziekteroutines voor uw zieke werknemers verstrengen. Meer daarover in een volgend artikel.
PROEFPERIODE
De proefperiode was een niet-verplichte clausule, die weliswaar in nagenoeg elke arbeidsovereenkomst werd ingeschreven. Ze liet zowel de werkgever als de werknemer toe om te beoordelen of beiden aan elkaars verwachtingen voldeden.
Voor arbeiders bedroeg de proefperiode 7 tot 14 kalenderdagen. Voor bedienden minstens één en maximum zes tot twaalf maanden, afhankelijk van het loon.
Tijdens de proefperiode kon u een arbeidsovereenkomst erg makkelijk beëindigen. Voor arbeiders zelfs zonder enige opzeg of verbrekingsvergoeding.
In contracten die u afsluit vanaf 1 januari 2014 zal u dus geen proefperiode meer kunnen inschrijven. Proefperiodes die nog vóór 1 januari 2014 begonnen zijn, lopen gewoon verder tot op het einde.
De gevolgen van het wegvallen van de proefperiode bespreken we uitgebreid in een volgend artikel.