Veel horeca-ondernemers reageerden creatief op de verplichte sluiting door snel over te schakelen op uithaal of levering aan huis. Het FAVV, het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, stuurde een persbericht uit met hygiënerichtlijnen terzake. Ze bevestigen daarin ook dat deze nieuwe activiteiten niet moeten geregistreerd worden.
Horecabedrijven die activiteit ‘traiteur’ willen uitoefenen
Elke onderneming die actief is in de horecasector beschikt over een toelating van het FAVV. Bedrijven kunnen overschakelen op traiteurdiensten waarbij klanten maaltijden kunnen afhalen of de maaltijden kunnen worden geleverd aan huis. Het FAVV zal dit gedurende de duur van de maatregelen beschouwen als een activiteit waarvoor geen aparte registratie nodig is. De activiteiten worden dus afgedekt door de bestaande toelating van het bedrijf.
Algemene hygiënevoorschriften
Het is belangrijk dat de algemene richtlijnen voor hygiëne worden gerespecteerd. Zo moet personeel regelmatig zijn handen wassen met water en zeep, moeten de oppervlakten waarop gewerkt wordt en het materiaal waarmee voedsel bereid wordt goed worden gereinigd, moeten verschillende voedingsmiddelen gescheiden worden tijdens de bereiding en mag men geen voeding bewerken indien men ziek is.
Daarnaast is ook belangrijk dat de social distancing wordt gerespecteerd wanneer horecazaken werken met afhaalmaaltijden. Zowel tussen personeel en klant blijft een fysieke afstand gewenst maar ook tussen klanten onderling. Horeca-uitbaters moeten er daarom op toezien dat wachtrijen worden vermeden.
Transport van levensmiddelen
De wettelijke bewaartemperatuur van te koelen voedingsmiddelen of diepvriesproducten moet worden gegarandeerd. Dit kan in een koelwagen, of bij gebrek daaraan door het gebruik van frigoboxen, isotherme zakken/bakken met koelelementen,…
Zowel de wagen als de koelinstallaties moeten in goede staat zijn en regelmatig gereinigd worden. De temperatuur tijdens het transport moet controleerbaar zijn met een gemakkelijk af te lezen en goed geplaatste thermometer.
Bewaartemperaturen: herinnering
Warmteketen: de minimale temperatuur voor de warmteketen bevindt zich boven de 60°C. Koudeketen: de maximale temperatuur voor de koudeketen is 7°C.
Ook tijdens de levering zelf moeten deze temperaturen gerespecteerd worden om de kans op het ontwikkelen van bacteriën te voorkomen.
Materiaal dat in contact komt met levensmiddelen
Materiaal dat wordt gebruikt om voedingsmiddelen en maaltijden in te verpakken en ander keukenmateriaal moeten geschikt zijn om met voeding in contact te komen (schotels, verpakking, emmers,…).
Allergenen
Consumenten moeten op de hoogte worden gebracht van de aanwezigheid van één of meerdere allergenen in producten (bv. Eieren in mayonaise).
De informatie moet schriftelijk (op de menukaart, op het etiket) of mondeling gegeven worden.