Wat hebben we nodig?
• Propere wastafel of lavabo, voorzien van koud stromend water, enkel gebruikt om handen te wassen.
• Een kraan, bij voorkeur te bedienen met pols, elleboog, knie, voet of foto‐elektrische cel.
• Zeep, bij voorkeur uit een verdeelsysteem.
• Indien een afvalbakje voorzien is, best zonder deksel, zodat de handen niet opnieuw bevuild worden bij het weggooien van het handdoekje.
• Handdroogmiddel: zuiver, zacht en individueel middel, bv.(papieren) wegwerpdoekjes of wegdraaiende handdoekrol.
• Vermijd installaties voor het drogen van de handen door het blazen van lucht, deze zijn trouwens verboden in lokalen waar voedingsmiddelen niet verpakt of niet beschermd zijn.
Hoe wassen we onze handen?
• Regel stromend water op een matige straal en dito temperatuur.
• Bevochtig de handen, bij voorkeur ook de onderarmen tot de ellebogen.
• Neem een minimale dosis zeep in de handpalm.
• Zeep de handen grondig in (alle delen: handrug, duimen en ruimtes tussen de vingers).
• Spoel de handen onder stromend water: hou ze neerwaarts gericht om besmetting van de voorarmen te voorkomen.
• Droog de handen grondig: eerst deppen, dan wrijven.
• Gebruik een wegwerphanddoekje bij het sluiten van de kraan.
Wanneer wassen wij onze handen?
• Vóór het begin van het werk.
• Na elke pauze.
• Na elk toiletbezoek.
• Na het schoonmaken en reinigen van keukenmaterialen.
• Vóór, tijdens en na het behandelen van voedingswaren of contact met mogelijk besmette voorwerpen (telefoon, sigaret, vuilnis, …).
• Na het kammen van je haren.
• Vóór en na het verzorgen van een wondje.
Dr. Steve Bervoets
CLB Externe Preventie
Lees ook:
Bent u verplicht zich aan te sluiten bij een externe dienst?
Hygiëne: 10 basisregels voor keuken- en zaalpersoneel
Hygiëne essentieel voor klanttevredenheid