Vanaf 1 juli 2023 kunnen werkgevers in Vlaanderen een premie ontvangen voor werknemers met een erkende arbeidsbeperking die extra ondersteuning nodig hebben. De premie kreeg de naam “Individueel Maatwerk”. Een nieuwe naam, maar niet echt een nieuwe premie. Het Individueel maatwerk vervangt namelijk een aantal bestaande maatregelen.
De Vlaamse Regering voert vanaf deze zomer enkele nieuwe maatregelen gericht gericht op het aan de slag krijgen of houden van een aantal kwetsbare groepen. Werknemers met een arbeidsbeperking, leerlingen en personen zonder recente duurzame werkervaring. Door de nieuwe maatregelen verdwijnen verschillende bestaande doelgroepverminderingen en maatregelen. Zo heft het Individueel Maatwerk (IM) vanaf 1 juli 2023 de oude maatregelen Lokale diensteneconomie, Sociale inschakelingseconomie en Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP), wellicht de meest gekende van de drie, op.
Doel
Het Individueel Maatwerk is, net zoals de VOP vandaag, bedoeld om werknemers met een arbeidsbeperking of gezondheidsproblemen makkelijker toegang te geven tot de arbeidsmarkt en hen hierin beter te begeleiden en te omkaderen. Werkgevers worden hierbij gecompenseerd voor mogelijke bijkomende kosten of lagere productiviteit door middel van twee premies.
Welke werknemers komen in aanmerking?
Het IM is bedoeld voor werknemers met een blijvende of tijdelijke arbeidsbeperking die door de VDAB is vastgesteld en die nood hebben aan werkondersteunende maatregelen (bijv. aangepast uurrooster of takenpakket, bijkomende begeleiding,…). De vaststelling gebeurt voor een periode van maximum vijf jaar en is verlengbaar.
Voor werknemers voor wie nu al de VOP wordt toegepast, zal u de VOP blijven ontvangen voor de voorziene duurtijd. Verlengingen van een bestaande VOP komen nu al automatisch in het systeem van Individueel Maatwerk terecht.
Om te weten of een werknemer met een arbeidsbeperking in aanmerking komt voor Individueel Maatwerk zal de werknemer zelf contact moeten opnemen met de VDAB. Om privacyredenen kan u dit niet in de plaats van uw werknemer doen.
Elke arbeidsovereenkomst van minstens 24 uur (1 dag) komt ervoor in aanmerking. In theorie kan het IM ook voor studenten en flexi-jobbers worden toegepast.
Werknemers die in Brussel of Wallonië wonen komen niet in aanmerking voor het Individueel Maatwerk.
Steun
Het Individueel Maatwerk voorziet in twee verschillende premies:
-
De loonpremie is een percentage (20-75%) van het (geplafonneerde) loon ter compensatie van eventuele bijkomende kosten als gevolg van de arbeidsbeperking.
-
De begeleidingspremie is een vast bedrag, ter compensatie van de kosten voor begeleiding.
De VDAB bepaalt de hoogte van de loonpremie, de duur (2-5 jaar), alsook of er daarnaast werkondersteunende maatregelen nodig zijn die recht geven op de tweede premie. Beide premies nemen af in de tijd. Net als bij de VOP kan de werkgever een verhoging van de premie aanvragen indien hij kan motiveren dat de toegekende premie ontoereikend is.
Aanvraag
Is de behoefte aan werkondersteunende maatregelen vastgesteld voor een van uw werknemers, maar maakt u nog geen gebruik van de VOP, dan kan u de premie voor Individueel Maatwerk vanaf 1 juli 2023 aanvragen bij het Departement Werk en Sociale Economie. Tot 1 juli 2023 kan u nog wel een VOP aanvragen of verlengen.
Werknemers voor wie de nood aan werkondersteunende maatregelen nog niet werd vastgesteld door de VDAB kunnen een evaluatie aanvragen om de behoefte aan Individueel Maatwerk vast te stellen.