Eind vorig jaar reeds legde de regering de loonnorm vast op 0%. Inmiddels verscheen het Koninklijk Besluit hierover ook in het Belgisch Staatsblad. De loonnorm schrijft voor hoeveel de gemiddelde loonkost per werknemer gedurende de volgende twee jaar maximaal mag stijgen. Voor 2023 en 2024 bedraagt die 0,0%.
Wat is de loonnorm?
Het principe van de loonnorm werd vastgelegd in een wet uit 1996 en is bedoeld om de werkgelegenheid te bevorderen en het concurrentievermogen van België ten opzichte van de ons omringende landen te vrijwaren. De loonnorm schrijft voor hoeveel de gemiddelde loonkost per werknemer gedurende de volgende twee jaar maximaal mag stijgen. Vermits er geen akkoord kon worden bereikt met de vakbonden, legde de regering de loonnorm in een Koninklijk Besluit vast.
Loonnorm van 0,0%
Voor de jaren 2023 en 2024 bedraagt de loonnorm 0,0%. Dat wil zeggen dat de lonen dit en volgend jaar niet mogen stijgen tegenover de periode 2021-2022. Indexeringen en baremastijgingen worden daar niet bij gerekend.
Wil dit nu zeggen dat u geen enkele individuele loonsverhoging meer kan geven? Neen. De loonnorm heeft immers betrekking op de gemiddelde loonkosten per werknemer uitgedrukt in voltijds equivalenten over al uw werknemers heen. Een aantal loonelementen, zoals het bonusplan, tellen bovendien niet mee voor de loonnorm. Ook werknemers die van functie(categorie) veranderen hoeft u ook niet mee te rekenen. Lonen voor zelfstandigen en bestuurders vallen uiteraard evenmin onder de loonnorm. Wie de loonnorm niet respecteert, kan daarvoor in principe beboet worden. Maar zoals u hierboven al kon vaststellen, is het enorm complex om dat te berekenen en bovendien voor interpretatie vatbaar.
Koopkrachtpremie
Daarnaast kunnen werkgevers die tijdens de crisis goede of uitzonderlijke resultaten hebben behaald vanaf deze maand tot en met 31 december 2023 uitzonderlijk een
koopkrachtpremie van maximaal 500 of 750 euro toekennen aan hun werknemers. Ook deze eenmalige premie wordt niet aangerekend op de loonnorm.