Sinds iets meer dan twee jaar kan u gebruik maken van de winstpremie om uw werknemers op een fiscaalvriendelijke manier te laten delen in de winst van uw bedrijf. Het aantal bedrijven dat hier intussen gebruik van maakt verdubbelde ten opzichte van het eerste jaar, maar blijft in absolute cijfers verwaarloosbaar. Het zijn ook vooral kleinere bedrijven met minder dan 20 werknemers die voor deze optie kiezen. Toch heeft de winstpremie zeker zijn voordelen. Misschien is de winstpremie dus ook wel iets voor u…
De mogelijkheid om werknemers te laten deelnemen in de winst bestond al langer, maar het systeem was zo complex dat men vanaf 1 januari 2018 besloot om het te vereenvoudigen en op die manier nieuw leven in te blazen.
Of u een winstpremie zal toekennen beslist u pas na de jaarafsluiting. In vele gevallen nu dus. Hebt u nettowinst geboekt, dan kan u ervoor kiezen om die te delen met uw werknemers als een extra bonus.
Het grote voordeel van de winstpremie is dat ze niet als loon wordt beschouwd. De premie is hierdoor niet onderworpen aan de normale bedrijfsvoorheffing, maar aan een bevrijdend belastingtarief van 7%. De werknemer betaalt er wel de normale RSZ-bijdragen van 13,07% op, al noemt men die hier “solidariteitsbijdrage”. Aan werkgeverszijde betaalt u geen sociale zekerheidsbijdragen, wel vennootschapsbelasting op de premie. De winstpremie is ook uitgesloten van eindejaarspremie, vakantiegeld en verbrekingsvergoeding.
Dat maakt de winstpremie net iets minder voordelig dan een bonusplan, al zijn de verschillen bijzonder klein. Beide bonussen leveren de werknemer een pak meer netto op dan een gewone brutobonus en kunnen ook onderling gecombineerd worden.
Over de berekeningswijze van de winstpremie kan u vrij beslissen: een vast bedrag of een percentage van het loon. De enige beperkingen zijn dat het totaalbedrag aan uitgekeerde winstpremies de werkelijke nettowinst niet mag overschrijden en ook niet meer mag bedragen dan 30% van de totale jaarlijkse brutoloonmassa.
Maar er is ook één groot nadeel, dat meteen verklaart waarom het aantal gebruikers ook na twee jaar eerder bescheiden blijft. Zo moeten alle werknemers binnen de onderneming in principe dezelfde premie ontvangen, al mag u sinds vorig jaar wel ondubbelzinnig proratiseren op basis van arbeidsregime. Ook werknemers die zelf ontslag nemen en die ontslagen worden omwille van dringen reden tijdens het boekjaar waarop de premie betrekking heeft mag u uitsluiten.
Wenst u echter een onderscheid te maken in de toegekende bedragen, dan wordt het moeilijker, al kan het wel. Men spreekt in dat geval van een “gecategoriseerde winstpremie”, waarbij u uw werknemers gaat opdelen in categorieën op basis van zes toegelaten criteria. Anciënniteit, functie en loonschaal zijn daarvan de belangrijkste. Het maximale verschil tussen de hoogste en de laagste categorie mag hierbij echter slechts 1/10 bedragen, wat u weinig speelruimte geeft. Bovendien mag u geen categorieën uitsluiten van de premie. Wilt u van deze mogelijkheid gebruik maken, dan worden ook de formaliteiten een stuk zwaarder en zal u een cao of een toetredingsakte moeten opstellen.
Sociale verkiezingen: vanaf nu moet u opletten met ontslagen