Maaltijdcheques staan al jarenlang bovenaan de rangschikking van de zogenaamde “extralegale loonvoordelen”. Wat maakt ze zo interessant en kunnen ze ook in uw onderneming een meerwaarde zijn?
Over hoeveel werknemers in België er precies elke maand maaltijdcheques ontvangen, lopen de cijfers nogal uiteen. Een recent onderzoek spreekt over 1 op 4 bedrijven dat maaltijdcheques toekent, andere rapporten hebben het over 70% van alle werknemers. Het staat hoe dan ook vast dat maaltijdcheques daarmee de meest gebruikte alternatieve vorm van verloning zijn.
Hoewel men nog steeds spreekt over “maaltijdcheques” zijn de papieren cheques al enkele jaren vervangen door een handige chipkaart waarop de werkgever maandelijks een bepaald bedrag overmaakt. Dat bedrag kan gaan tot 6,91 euro per werkelijk gepresteerde dag. Voor een doorsnee maand spreken we dan al gauw over zo’n 130 euro.
Wat maaltijdcheques interessant maakt is dat de werknemer er geen RSZ of belastingen op betaalt. Ook de werkgever betaalt geen patronale kosten op de cheques. Bovendien worden maaltijdcheques door de meeste werknemers ook als echt loon ervaren, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een hospitalisatieverzekering, die vaak eerder als een leuk extraatje wordt gezien. Eten moeten immers we allemaal.
Aan het gebruik van de “cheques” zijn wel een aantal voorwaarden verbonden. Zo moet de werknemer op elke cheque minstens 1,09 euro bijleggen, dat van zijn nettoloon wordt ingehouden. Een beetje een verouderde en moeilijk uit te leggen regel. Maaltijdcheques moeten ook “collectief” worden toegekend, aan objectief definieerbare groepen. Tussen de verschillende groepen mag u de waarde van de cheques wel laten variëren, maar binnen een groep moet iedereen dezelfde waarde krijgen. Er komt ook wat papierwerk bij kijken onder de vorm van een individuele overeenkomst met elke werknemer. En u mag maaltijdcheques niet combineren met eventuele gratis maaltijden. Dat laatste kan voor horecazaken soms een obstakel vormen, al bestaan er meestal vrij eenvoudige oplossingen om dit te omzeilen.
De enige kost die u bovenop de maaltijdcheques betaalt is de aanmaakkost voor de kaart en de beheerskost van de maatschappij die ze uitschrijft. Momenteel zijn er drie erkende verdelers voor maaltijdcheques, die trouwens ook uw ecocheques leveren: Sodexo, Edenred en Monizze. De kosten kunnen variëren van 6 tot 10%. In de meeste gevallen is Monizze tot 20% goedkoper dan de andere.
In uw boekhouding is een maaltijdcheque wel slechts voor 2 euro per dag afrekbaar als beroepskost.
Wil u meer weten over deze en andere vormen van loonoptimalisaties, Horecafocus organiseert op 26 september een opleiding
“Slim Verlonen” in Gent, waarin u alles leert over loon, loonkost en nuttige alternatieve vormen van verloning. Er zijn nog enkele plaatsen vrij.