Kan u uw werknemers op corona laten testen voor u weer open gaat? Kan u die test verplichten? En mag u die zelf organiseren of moet u daarvoor via uw externe dienst en arbeidsgeneesheer passeren? Zoals verwacht blijkt het allemaal nogal gevoelig te liggen.
Het is niet eens zo’n gekke vraag of u uw werknemers na afloop van de verstrengde maatregelen kan verplichten om eerst op consultatie te gaan bij hun huisarts vooraleer ze het werk hervatten. Of om zelf zo’n onderzoek of test te organiseren. Maar kan dat wel?
In principe mag een werkgever zelf geen testen verrichten met het oog op het verkrijgen van medische informatie over de gezondheidstoestand van een werknemer. Zelfs de temperatuur van uw werknemers meten is niet toegestaan, tenzij u uw arbeidsreglement in die zin zou aanpassen. Zeker het systematisch testen, zonder enige aanwijzing, is doorgaans verboden. Een werkgever mag ook niet eisen dat er een medisch attest van de huisarts wordt voorgelegd en al helemaal niet op eigen houtje een werknemer in ziekteverlof plaatsen.
Maar desperate times call for desperate measures. Het kabinet van minister De Block bevestigde alvast dat een werkgever corona-tests voor zijn personeelsleden mag laten uitvoeren door een medisch laboratorium naar keuze, buiten de arbeidsgeneesheer om dus. Puur preventief, zelfs als de werknemers geen symptomen vertonen. Met dien verstande dat elke werknemer vrij is om zo’n test te weigeren. De werkgever mag het resultaat van zo’n test ook niet kennen, al is dat momenteel nogal moeilijk. Een werknemer die positief test zal sowieso in quarantaine worden geplaatst.
Over het nut en de waarde van zo’n tests lopen de meningen sterk uiteen. Sommigen zien hierin de mogelijkheid om veel breder te gaan testen wat de maatschappij ten goede komt. Een vroege opsporing is ook belangrijk omdat mensen het meest besmettelijk zijn net voor ze symptomen krijgen. Anderzijds wordt ca. 30 procent van de besmettingen bij zo’n test niet gedetecteerd, wat tot een vals gevoel van veiligheid zou kunnen leiden. Bij een eenvoudige meting van de lichaamstemperatuur ligt de kans op fouten en overhaaste conclusies nog veel hoger.
U kan hier dus maar best op een voorzichtige, maar tegelijk ook pragmatische manier mee omspringen. U mag tests aanbieden, maar niet verplichten. Idem voor een dagelijkse koortsmeting, al mag u daarbij niet uit het oog verliezen dat koorts vele oorzaken kan hebben en bij onnodige paniek is niemand gebaat. Zorg voor goede afspraken, geef zelf het goede voorbeeld inzake hygiëne en social distancing en stel voldoende beschermingsmateriaal ter beschikking. Op die manier kan u de juiste setting creëren waarin uw medewerkers, maar ook uw klanten, sneller spontaan hun verantwoordelijk zullen opnemen en minder gauw bezwaar zullen hebben tegen de genomen maatregelen. Blijf in elk geval waakzaam voor werknemers en klanten die ziektesymptomen vertonen. Vraag hen om in ieders belang de zaak te verlaten en onmiddellijk een dokter te raadplegen.