De federale regering wil werkgevers stimuleren om hun werknemers meer opleiding en vorming aan te bieden. Werkgevers die hun personeel in 2021 bijkomende opleidingen laten volgen kunnen daarom rekenen op nieuwe steunmaatregelen. Het voordeel heeft de vorm van een gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing. De premie is er alleen voor werkgevers die hun werknemers meer opleidingsuren laten volgen dan wat nu reeds wettelijk wordt voorzien. De toekenningsvoorwaarden zijn wel bijzonder streng.
Om in aanmerking te komen voor deze maatregelen moeten werknemers minstens 6 maanden in dienst zijn bij de werkgever. De gebruikelijke opleidingen voor nieuwe werknemers komen voor deze maatregel dus niet in aanmerking.
De opleiding duurt bovendien minstens 10 dagen tijdens een ononderbroken periode van 30 kalenderdagen. Die dagen moeten ook effectief worden bijgewoond. Ziekte schorst wel de periode van 30 dagen. Een dag bestaat uit 7,6 opleidingsuren, concreet gaat het dus om 76 opleidingsuren. Ook kortere opleidingen kunnen op die manier worden meegeteld. Voor deeltijdse werknemers wordt dit aantal dagen geproratiseerd.
Voor kleine ondernemingen (KMO’s) zijn die voorwaarden iets soepeler. Hier gaat het om een opleiding van minstens 5 dagen tijdens een periode van 75 kalenderdagen.
Per werknemer komen maar 10 periodes bij dezelfde werkgever in aanmerking.
Inhoudelijk kan het zowel gaan om formele (buiten de werkvloer) als om informele (op de werkvloer) opleidingen. Het aantal informele opleidingsdagen mag wel maar maximaal 10% bedragen bij een minimale duur van 10 dagen, 20% bij een minimale duur van 5 dagen.
Het mag bovendien niet gaan om wettelijk of reglementair verplichte opleidingen, zoals een stage, en de werkgever moet de kost ervan dragen. Ook de opleidingen die meetellen in de berekening van de naleving van de wettelijke opleidingsverplichting komen niet in aanmerking. Volgens de interprofessionele doelstellingen wordt elke werkgever immers nu reeds verondersteld om gemiddeld 5 opleidingsdagen per voltijds equivalent per jaar te organiseren. U zal dus al behoorlijk wat opleidingsdagen moeten inplannen alvorens u voor deze korting in aanmerking komt.
Het fiscaal voordeel heeft de vorm van een gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing en bedraagt 11,75% van het loon. Premies en voordelen alle aard tellen mee, dubbel vakantiegeld, eindejaarspremie en opzegvergoedingen niet. Het voordeel geldt enkel voor werknemers met een maximaal belastbaar bruto van 3.500 euro en het is de bezoldiging van de maand waarin de opleiding is afgerond die in aanmerking wordt genomen voor de berekening van de vrijstelling.