16 oktober '17
Pas in dienst en meteen ziek, bent u loon verschuldigd?
Uw nieuwe werknemer is nog maar een week bij u aan de slag en wordt al meteen ziek. Zal u toch gewoon loon moeten doorbetalen of niet?
Tijdens de eerste 30 kalenderdagen van elke ziekteperiode betaalt u het loon van uw werknemers gewoon door. Hoeveel u betaalt verschilt naargelang het om een arbeider of een bediende gaat. De eerste maand van tewerkstelling vormt hier in sommige gevallen een uitzondering op.
Een arbeider die nog geen maand bij u in dienst is, heeft geen recht op gewaarborgd loon voor zijn ziektedagen. Hij zal voor deze dagen wel een uitkering ontvangen van de mutualiteit. De maand in kwestie is een kalendermaand die begint op de datum van indiensttreding.
De ziektedagen die buiten die eerste maand vallen, zal u wel voor uw rekening moeten nemen, tenminste zolang ze binnen de eerste 30 kalenderdagen vallen. Ook al begon de ziekte te lopen tijdens de eerste kalendermaand.
Een voorbeeld ter verduidelijking. Een werknemer komt in dienst op 9 oktober en wordt ziek van 30 oktober tot en met 10 november. Zijn eerste maand loopt dus van 9 oktober tot en met 8 november. De ziekte van 30 oktober tot en met 8 november hoeft u bijgevolg niet te betalen, de ziektedagen van 9 en 10 november wel. Voor arbeiders betaalt u enkel de eerste ziekteweek aan 100% uit. Vermits de ziekte begon op 30 oktober, liggen 9 en 10 november in de tweede ziekteweek. U betaalt deze dagen dus aan 85,88%.
Voor bedienden liggen de zaken een beetje anders. Hier moet u gaan kijken naar de duur van de arbeidsovereenkomst. Bedienden met een contract van minder dan 3 maanden volgen dezelfde regels als de arbeiders. Voor bedienden met een arbeidsovereenkomst van 3 maanden of langer of met een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur, betaalt u vanaf dag 1 gewaarborgd loon uit gedurende de eerste 30 kalenderdagen ziekte. Voor hen geldt de vrijstelling tijdens de eerste maand niet.
Een uitzondering op deze regel is er voor werknemers die in de loop van de werkdag onwel worden en het werk moeten stoppen. In dit geval bepaalt de wet op de arbeidsovereenkomsten dat u deze werknemers toch een volledige dag loon verschuldigd bent, zelfs wanneer de werknemer nog geen maand in dienst is. Een begonnen dag die door overmacht wordt onderbroken, wordt immers beschouwd als een volledig gewerkte dag. U kan de werknemer in dit geval wel verplichten om zijn werkonderbreking met een medisch attest te rechtvaardigen.