Horeca 2.0 is veel meer dan het verwitten van inkomsten en uitgaven, dat had u al wel door. Zo stellen we vast dat meer en meer werkgevers jarenlange gewoontes als betaalde pauzes en gratis maaltijden in vraag beginnen te stellen. Die laatste worden steeds vaker vervangen door een personeelskorting. Een mooi alternatief als u de goedkope maaltijd toch niet helemaal wilt afschaffen. Maar wat zijn de spelregels?
Een gratis lunch of avondmaal op kosten van de zaak is nog steeds in heel wat horecazaken een vanzelfsprekend gebruik. Dat is mooi, maar hebt u ook al eens stilgestaan bij de kost die hieraan verbonden is? En beseffen uw werknemers voldoende welk voordeel zij hiermee doen? Kan u deze gratis maaltijden nog wel verantwoorden nu u met de geregistreerde kassa werkt? En wist u ook dat op zulke gratis maaltijden in vele gevallen bijdragen betaald moeten worden? Biedt u uw werknemers gratis een volwaardige maaltijd aan dan dient u daarvoor namelijk een belastbaar voordeel in natura ter waarde van 1,09 euro per dag aan te rekenen.
Daarom vervangen steeds meer horeca-ondernemers de gratis maaltijden door een personeelskorting op de producten die zij aanbieden. Zo blijft het voordeel voor de werknemer toch enigszins behouden, bespaart u op uw personeelskosten en bent u in orde met uw GKS en met de fiscus en de RSZ. Tenminste als u zich aan enkele regeltjes houdt, want als u dat niet doet, kan ook uw personeelskorting als een loonvoordeel worden beschouwd.
Ten eerste moet u ervoor zorgen dat u nooit met verlies verkoopt. De prijs die u aan uw werknemers aanrekent moet dus minimaal de kostprijs bedragen. Daarnaast legt de RSZ nog een bijkomende voorwaarde op. Zo mag uw korting niet meer dan 30% bedragen op de prijs die u normaal voor die producten hanteert. Geeft u toch meer korting, dan moeten zowel u als uw werknemer op het verschil sociale bijdragen betalen.
Bovendien moet de hoeveelheid producten die een werknemer met personeelskorting kan kopen beperkt blijven tot het normale verbruik van een gezin. Dit om te vermijden dat werknemers zelf een handeltje opzetten met de goedkoop aangekochte producten. In de horeca lijkt het gevaar hierop klein, al legt u in uw arbeidsreglement toch best een aantal spelregels vast. Als uw werknemer met vrienden of familie komt eten is het waarschijnlijk niet de bedoeling dat hij steeds de rekening voor de hele groep -met korting- betaalt.
Voor voeding die onverkoopbaar dreigt te worden gelden deze beperkingen niet, vermits die per definitie als waardeloos wordt beschouwd. Hiervoor mag u dus wel hogere kortingen toekennen, of u mag ze zelfs gratis weggeven. Ook een tussendoortje, een broodje of een kom soep kan u zonder problemen gratis of tegen een symbolische prijs aan uw personeel blijven geven. Voor de dagdagelijkse dranken voorziet u ook best aparte flessen of blikjes waarvan uw personeel gratis of tegen een kleine kost kan genieten. Alle regels hierrond schrijft u opnieuw best neer in uw arbeidsreglement.