Deze vraag is niet zo gemakkelijk te beantwoorden. In theorie zal een werknemer geen aanspraak kunnen maken op gewaarborgd loon voor doktersbezoeken of ingrepen die redelijkerwijze ook buiten de werkuren kunnen plaats vinden. Een werknemer die bijvoorbeeld altijd tijdens het weekend werkt of 's avonds, heeft voldoende mogelijkheden om zijn bezoek aan de dokter of tandarts of zelfs om kleine ingrepen buiten de werkuren te plannen. Voor werknemers die aan kantooruren gebonden zijn, is dit al minder evident.
Eigenlijk bestaat er enkel voor zwangerschapsonderzoeken een duidelijke wettelijke regeling hieromtrent. Hier zegt de wet dat de zwangere werkneemster haar recht op loon behoudt gedurende de tijd die nodig is om zwangerschapsonderzoeken te kunnen ondergaan, wanneer deze niet kunnen plaatsvinden buiten de arbeidsuren en zij haar werkgever hiervan vooraf op de hoogte stelt.
Voor het overige stelt de wet als enige voorwaarde voor gewaarborgd loon dat de werknemer "arbeidsongeschikt" moet zijn. Wat die arbeidsongeschiktheid of ziekte precies inhoudt, wordt wettelijk niet gedefinieerd. De vraag of de ingreep medisch noodzakelijk, dan wel eerder van esthetische aard is, is dus niet relevant. Net zo min als de vraag of de ingreep onverwacht is of reeds lang op voorhand gepland.
Uiteindelijk zal dus uit het medisch attest moeten blijken of u uw werknemer voor zijn afwezigheid moet betalen of niet. Vermeldt het attest enkel de aanwezigheid van uw werknemer op dit of geen onderzoek, dan hoeft u alvast niet te betalen. Spreekt het attest daarentegen over "arbeidsongeschiktheid", dan rest u weinig keuze. Helaas zijn veel (tand)artsen snel geneigd om zo'n "briefje voor het werk" uit te schrijven.
Naast de wettelijke regels, bestaan natuurlijk ook de meer pragmatische oplossingen die vaak tot bevredigender resultaten leiden. Maak in dergelijke gevallen duidelijke afspraken met uw werknemers. Vraag hen desnoods om ingrepen die niet dringend zijn in de minder drukke periodes of tijdens hun vakantie te plannen of pas hun uurrooster aan zodat het niet tijdens de uren hoeft te gebeuren.
Dreigt het toch een breekpunt te worden en weigert een werknemer bijvoorbeeld om voor een niet-noodzakelijke cosmetische ingreep met meerdere weken werkverlet rekening te houden met de noodwendigheden van uw zaak, zet dit dan even op papier. Mocht het ooit tot een ontslag komen, dan kan dit altijd helpen om uw ontslagmotivering te staven.
Lees ook:
Ziek tijdens de vakantie?
Langdurige ziekte niet langer reden voor ontslag.
Neem verstrengde ziekteroutines op in uw arbeidsreglement.