Uw werknemer laat vanuit zijn vakantieoord weten dat hij ziek is en zijn verblijf in het buitenland met een weekje verlengt? Wat kan u hieraan doen en welke verplichtingen heeft de werknemer?
Laten we met de verplichtingen beginnen. Die hangen eigenlijk grotendeels van u af. Volgens de wet moet een zieke werknemer zijn werkgever onmiddellijk op de hoogte brengen van zijn arbeidsongeschiktheid. Doet hij dat niet, dan is de sanctie dat hij zijn gewaarborgd loon verliest voor de dagen waarvoor hij u niet verwittigd heeft. Hoe dit verwittigen precies moet gebeuren en hoe snel “onmiddellijk” is, staat echter nergens gedefinieerd. U beschrijft dit dus best zelf zo duidelijk mogelijk in uw arbeidsreglement: wie dient de werknemer op de hoogte te brengen, op welke manier (per telefoon, per sms, per mail…) en binnen welke tijdspanne.
Een medisch attest – het doktersbriefje – wordt door de wet niet verplicht opgelegd. Ook hier bepaalt u zelf of u dit van uw werknemers verwacht. Bij voorkeur opnieuw in uw arbeidsreglement, maar geen nood mocht dit niet het geval zijn. U kan het nog steeds expliciet eisen wanneer een werknemer zich ziek meldt. Doe dit natuurlijk wel op een traceerbare manier, per mail of sms. Wat de wet wel voorschrijft is de termijn waarbinnen de werknemer u een attest moet bezorgen wanneer u daarom vraagt (nl. 2 werkdagen) en de verplichte vermeldingen die het attest moet bevatten om geldig te zijn:
-
de reden van de arbeidsongeschiktheid;
-
de waarschijnlijke duur van de arbeidsongeschiktheid.
-
of de werknemer zich met het oog op de controle al dan niet naar een andere plaats mag begeven;
-
de identiteit van de arts die het getuigschrift heeft opgesteld;
-
de datum waarop het attest werd opgemaakt.
Of een werknemer nu in België of in het buitenland arbeidsongeschikt wordt verandert niets aan deze verplichtingen. Eist u in uw arbeidsreglement (of per mail of sms) een medisch attest, ga dan eerst na of het binnen de wettelijke termijn werd verstuurd (poststempel geldt als bewijs) en of het alle hogervermelde vermeldingen bevat. Bovendien mag u verwachten dat het attest in een voor u begrijpbare taal is opgesteld (bijv. Frans, Engels).
Daarnaast heeft u steeds de mogelijkheid om de echtheid van de arbeidsongeschiktheid te laten vaststellen door een controledokter. De werknemer is verplicht om dit controlerecht te respecteren, zelfs als hij zich in het buitenland bevindt. Meer nog, hij moet u zelfs zijn verblijfplaats (in het buitenland) meedelen. Heeft hij dit niet gedaan, dan is één van de truken van de foor om een controledokter naar zijn normale verblijfsadres te sturen.
Sinds 2014 hebt u de mogelijkheid om uw werknemer te verplichten om zich, zeker tijdens de eerste week van de ziekte, gedurende een tijdspanne van maximum vier aaneengesloten uren, tussen 7 uur ’s morgens en 20 uur ’s avonds, thuis ter beschikking te houden van de controledokter. Voorwaarde is wel alweer dat u deze verplichting in uw arbeidsreglement heeft opgenomen. Staat deze verplichting niet in uw arbeidsreglement, dan zal de controlegeneesheer de werknemer een uitnodiging achterlaten voor een bezoek aan zijn kabinet. Wanneer u weet dat de werknemer zich op zijn vakantiebestemming bevindt, waarvan u het adres niet kent, zal de controlearts hem niet kunnen onderzoeken en hoeft u bijgevolg zijn ziekte niet langer te betalen. En dit voor de ganse duur van het attest! Het kost u enkel een bezoekje van de controledokter.
Heeft de werknemer u zijn verblijfsadres (in binnen- of buitenland) wél meegedeeld, dan kan u in principe nog steeds een controlegeneesheer naar de vakantiebestemming sturen. De kans dat u daar veel mee bereikt is echter zeer klein.
Lees ook:
Ziek tijdens de vakantie
Ziek tijdens de studentenjob