Met ingang van 15 oktober moet men in het volledige Brussels Hoofdstedelijk Gewest als bezoeker een Covid Safe Ticket of Corona-certificaat kunnen voorleggen in de horeca en op grote evenementen. Maar wat met werknemers? Moeten die ook zo’n certificaat kunnen voorleggen en mag de werkgever er überhaupt naar vragen?
Het was reeds langer aangekondigd, maar omdat de uitrol wat voeten in de aarde had, wordt de regel pas vanaf vrijdag 15 oktober van kracht. Vanaf die dag zullen bezoekers van de Brusselse horeca een Covid Safe Ticket (CST) of Corona-certificaat moeten voorleggen.
Een CST kan men krijgen wanneer men volledig ingeënt is, een negatieve PCR-test (niet ouder dan 48 uur) of een antigeentest (sneltest, niet ouder dan 24 uur) kan voorleggen of een herstelcertificaat dat niet ouder is dan 180 dagen.
De CST-verplichting geldt in Brussel in de volledige horeca voor alle klanten die binnen zitten in restaurants en cafés, maar niet voor klanten die op het terras zitten. Afhaalrestaurants vallen niet onder de regel. In hotels geldt de verplichting enkel voor de toegang tot het restaurant- of bargedeelte en congres- of beursruimtes. Wie een dancing en discotheek wil bezoeken, moet eveneens een CST kunnen voorleggen, net zoals dat in Vlaanderen het geval is.
De CST-verplichting geldt voorts voor grote evenementen met 50 personen of meer binnen en 200 of meer buiten.; in sport- en fitnessclubs voor alle binnensporten; op handelsbeurzen en congressen; in de culturele, recreatie- of feestsector vanaf 50 personen en in residentiële zorginstellingen voor kwetsbare personen.
Op al deze plaatsen is het CST verplicht vanaf 16 jaar, op massa-evenementen en in zorginstellingen vanaf 12 jaar. De regel wordt voor drie maanden ingevoerd, tot 15 januari 2022, zal elke maand geëvalueerd worden en kan verlengd worden indien de situatie dat vereist.
Moeten ook werknemers in de betrokken sectoren een CST kunnen voorleggen? Hier botsen de covid-regels met de privacywetgeving, waarbij die laatste voorlopig aan het langste eind trekt. Werkgevers mogen namelijk nog steeds niet aan hun werknemers vragen of ze ingeënt of getest zijn. De werkgever mag ook geen verplichte tests opleggen. Staat u als horeca-ondernemer echter op een evenement, dan zal u wel de regels moeten volgen die de organisator u oplegt. Het personeel in horecazaken moet ook een mondmasker blijven dragen.
De uitbater of organisator is verantwoordelijk voor de naleving van deze regel. Hij is verplicht een lijst op te stellen van de personen die aangeduid zijn om de controles uit te voeren door de QR-code te vergelijken met de identiteitsgegevens. Het opslaan van deze gegevens is niet toegestaan. Alleen het aantal bezoekers wordt geregistreerd.
Voor het controleren van de QR-codes dient u de applicatie CovidScan.be te downloaden.
Indien het CST niet in orde is of de bezoeker weigert de controle te ondergaan, kan de uitbater of organisator het recht tot toegang weigeren. Hij kan hierbij ook de politie inschakelen.
Bij niet-naleving van deze regels zijn boetes voorzien van 50 tot 500 euro voor de bezoekers en van 50 tot 2.500 euro voor de uitbaters of organisatoren. De burgemeesters zijn bovendien bevoegd om de zaak voor maximaal drie maanden te sluiten of een evenement onmiddellijk stop te zetten.
Drie baaldagen zonder ziektebriefje, maar niet voor KMO’s