Een werkgever werd recent door de arbeidsrechtbank veroordeeld tot het betalen van 6 maanden brutoloon voor het ontslaan van een werkneemster na een abortus. Het gaat om een precedent in België.
Het ontslag dateert al van 2021. Het betreft een vrouw die werkt in de Vlaamse zorgsector die op haar werk had verteld dat ze onverwacht en ongewenst zwanger was, maar die zwangerschap wilde verbreken. Meteen na haar terugkeer werd ze ontslagen wegens "verwateren prestaties en geschonden vertrouwen". De werkgever verwees hierbij naar een functioneringsgesprek van enkele dagen eerder en zei dat er geen teken van beterschap was in haar prestaties.
De werkneemster stapte samen met het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) naar de rechtbank. Die oordeelde dat de timing en het gebrek aan ernstige herevaluatie toonden dat er een verband was tussen het ontslag en het beëindigen van de zwangerschap. De werkgever kon geen enkel objectief bewijs van het tegendeel inbrengen. “We zien het vaker wanneer iemand ontslagen wordt omdat ze zwanger is, zwanger wil worden of zwanger is geweest. Dan zet de werkgever een scenario op om redenen te vinden. Kleine opmerkingen worden opgeblazen tot grote problemen,” aldus Liesbet Stevens van het IGVM. De rechtbank volgde die redenering en veroordeelde de werkgever tot de betaling van zes maanden brutoloon.
Het IGVM toonde zich bijzonder opgetogen met het vonnis: “Dit is een zeer belangrijk precedent omdat dit het eerste vonnis is waarbij expliciet wordt bevestigd dat een ontslag omwille van een abortus een discriminatie op grond van geslacht is. Het is een duidelijke boodschap van de rechter dat vrouwen niet ontslagen mogen worden omdat ze ongewenst zwanger kunnen worden en besluiten een zwangerschap vroegtijdig te onderbreken.”
Het IGVM stelt vast dat zwangerschaps- en moederschapsgerelateerde discriminatie nog steeds een groot probleem vormt in België. Drie op de vier werkende vrouwen maakt volgens hen minstens één vorm van discriminatie, benadeling, ongelijke behandeling of spanningen op het werk mee als gevolg van een zwangerschap of het moederschap. Bijna één op de drie meldingen die het IGVM binnenkrijgt in het domein werk (29%) heeft betrekking op zwangerschap of moederschap. Lang zwijgen over de zwangerschap, regelmatige afwezigheid voor doktersbezoek, de langdurige afwezigheid door bevallingsrust en ouderschapsverlof zijn voor vele werkgevers een doorn in het oog en voldoende redenen om ontslag te overwegen. Het risico op ontslag is het grootst bij laagopgeleiden in jobs waarin ze door hun werkgever als makkelijk vervangbaar worden gezien.
Individueel Maatwerk vervangt de Vlaamse Ondersteuningspremie