5 juli '23
Wat met de hospitalisatieverzekering na uitdienst?
in Juridisch Karl Böhrer
|
Bijna 70% van de Belgische werknemers geniet van een hospitalisatieverzekering via zijn of haar werkgever. Maar wat gebeurt er met die hospitalisatieverzekering als de arbeidsrelatie ophoudt?
Een hospitalisatieverzekering wordt steeds vaker ingezet in de War for Talent. Volgens de recente editie van het salariskompas van Jobat staat de hospitalisatieverzekering op de derde plaats van de extralegale voordelen, na maaltijdcheques en de eindejaarspremie. 67% van de Belgische werknemers zou er een in zijn loonpakket hebben zitten, een stijging van 4,4% ten opzichte van 2018.
Een hospitalisatieverzekering vergoedt de medische kosten bij een ziekenhuisopname: het verblijf, de onderzoeken, de (na)behandelingen en de geneesmiddelen. Bovendien betaalt de werknemer er geen belastingen of RSZ op. Het pakket kan nog worden uitgebreid voor gewone doktersbezoeken en voorgeschreven medicatie die niet het gevolg zijn van een hospitalisatie, tandheelkunde en brillen. De werkgever heeft zelfs de mogelijkheid om dit pakket uit te breiden naar gezinsleden. Voor de werknemer een flinke besparing op het gezinsbudget. Zoals u ziet is de ene hospitalisatieverzekering de andere niet en kan u hiermee als werkgever gauw het verschil maken. Indien u een interessante verzekering aanbiedt aan uw werknemers, vermeld dit dan ook in detail bij uw vacatures.
Een hospitalisatieverzekering van de werkgever stopt vanzelfsprekend op het moment dat ook de arbeidsovereenkomst ophoudt te bestaan. Een hospitalisatieverzekering kan dus zeker helpen in uw retentiebeleid. Een werknemer heeft uiteraard de mogelijkheid om de verzekering individueel verder te zetten. De garantie om een collectieve verzekering bij de werkgever op individuele basis voort te zetten wordt zelfs bij wet voorzien. Wie twee jaar ononderbroken verzekerd is geweest in een beroepsgebonden contract en binnen de 30 dagen een individuele voortzetting aanvraagt, kan zijn contract zonder medische formaliteiten en uitsluiting van bestaande aandoeningen met dezelfde waarborgen voortzetten. Verzekert de polis van de werkgever bijvoorbeeld een eenpersoonskamer, dan moet de verdergezette polis dat ook doen. Het recht op voortzetting geldt ook voor eventuele aangesloten gezinsleden wanneer de werknemer zou overlijden.
De premie zal echter niet hetzelfde blijven, maar opnieuw berekend worden op basis van de nieuwe instapleeftijd. Hoe hoger die instapleeftijd, hoe hoger de maandelijkse premie voor een hospitalisatieverzekering en dat kan wel eens onaangename verrassingen opleveren, bijvoorbeeld bij pensionering. Zo kost een DKV Hospi Flexi voor een 30-jarige 31,72 euro per maand, voor een 50-jarige is dat al 42,78 euro, voor een 65-jarige 79,23 euro, of een verschil van 553,53 euro per jaar!
Om dit te voorkomen bieden verzekeraars een bijkomende “wachtpolis” aan die men moet afsluiten terwijl men nog verzekerd is bij de werkgever. Een wachtpolis is een verzekering die er voor zorgt dat een werknemer de voorwaarden van de hospitalisatieverzekering via de werkgever kan verderzetten aan de premie van de instapleeftijd in de wachtpolis. Met een wachtpolis kan de verzekeraar de werknemer ook niet meer weigeren wegens gezondheidsredenen.
Een wachtpolis kan door de werkgever worden aangeboden als onderdeel van de hospitalisatieverzekering. Het is alvast een meerwaarde voor uw loonpakket dat u zeker niet mag vergeten te vermelden. Een werknemer kan ook op eigen initiatief een wachtpolis afsluiten. Hoe sneller – lees jonger – men dit doet, hoe beter, want hoe lager de premie wanneer de werknemer de werkgever verlaat. En dat zal vroeg of laat sowieso gebeuren. De wachtpolis kan overigens bij om het even welke verzekeraar worden afgesloten en wordt mee overgenomen wanneer men van hospitalisatieverzekering verandert. Werknemers die zelf al een individuele hospitalisatieverzekering hebben, checken best vooraf bij hun verzekeringsmaatschappij of deze kan omgezet worden naar een wachtpolis wanneer ze een hospitalisatieverzekering aangeboden krijgen door hun werkgever.
Sommige hospitalisatieverzekeringen voorzien speciale tarieven bij verderzetting na het pensioen die vaak hoger liggen dan de prijs met een wachtpolis, maar nog steeds veel interessanter zijn dan de marktprijzen.
Het is dus zeer belangrijk dat u als werkgever de inhoud en de mogelijkheden en voorwaarden tot verderzetting van uw hospitalisatieverzekering in detail doorneemt met uw makelaar en ze ook duidelijk aan uw werknemers uitlegt of laat uitleggen. Als werkgever bent u bovendien verplicht om bij elke uitdiensttreding de werknemer binnen de 30 dagen op de hoogte te brengen van de stopzetting van de verzekering, van de mogelijkheid om ze individueel verder te zetten en van de termijn waarbinnen dit moet gebeuren. Doet u dit niet, dan kan dit ernstige financiële gevolgen hebben indien een werknemer zich bijvoorbeeld voor een veel te duur alternatief geplaatst ziet of geweigerd wordt.