Een van uw mannen haakt af omdat hij geblesseerd raakte, zich plots te ziek voelt of bv. te veel last heeft van zijn rug. Hij blijft wellicht een tijdje thuis. Het kan dan gaan om een 'gewone' ziekte, maar ook om een arbeidsongeval of beroepsziekte.
Het is absoluut van belang voor u te weten of het om een arbeidsongeval of een beroepsziekte gaat. Bij een arbeidsongeval of beroepsziekte kunt u immers het zgn. gewaarborgd loon dat u tijdens zijn ziekte betaalt, terugeisen van de verzekeraar of van het Fonds voor Beroepsziekten. Hervalt hij dikwijls, dan kan dat bedrag serieus oplopen...
Ook als u bijvoorbeeld het arbeidscontract wilt verbreken omwille van zgn. medische overmacht, staat u sterker in uw schoenen als het gaat om een arbeidsongeval of beroepsziekte.
Let op! Bij een arbeidsongeval riskeert u op termijn wel een verhoging van de premie als de verzekering lang of dikwijls moet tussenkomen.
Uw werknemer heeft er ook alle belang bij dat het gaat om een arbeidsongeval of een beroepsziekte. De uitkering van het ziekenfonds bij een 'gewone' ziekte bedraagt immers 'maar' 55% of 60% van een (geplafonneerd) brutoloon. Bij een arbeidsongeval of beroepsziekte gaat het echter om 90%. Dat scheelt hem dus wel een slok op de borrel...
Waar zit het verschil?
Wanneer gaat het om een arbeidsongeval? Kort samengevat… Er is sprake van een arbeidsongeval als uw werknemer een letsel krijgt door een 'plotse gebeurtenis'. Schiet er op het werk m.a.w. plots iets in de rug van uw werknemer terwijl hij iets tilt, dan gaat het in principe om een arbeidsongeval.
Voor u komt het eropaan om aangifte te doen van elk ongeval op de werkvloer bij uw arbeidsongevallenverzekeraar. Beter een keer te veel dan te weinig. De verzekeraar gaat nadien na of de voorwaarden al dan niet vervuld zijn.
Laat u niet te gauw afschepen. Een van de mannen van uw collega merkte na drie uur met gekromde rug zwaar doorgewerkt te hebben, dat hij zijn rug zo geforceerd had. Volgens de verzekeraar kwam dat rugletsel er door die drie uur overbelasting en dus niet plots. De rechter oordeelde dat de gevolgen van die overbelasting wel plots duidelijk werden en het dus toch een arbeidsongeval was (Arbeidshof Brussel, 10 oktober 2011).
Beroepsziekte moet niet plots ontstaan. Dat is het grote verschil... Hiervoor komt dus ook een slepend letsel in aanmerking. Er moet wel een band zijn met het werk dat hij bij u doet.
U twijfelt of hij een beroepsziekte heeft? Dan kunt u uw arbeidsgeneesheer vragen om dit te onderzoeken. Het indienen van een aanvraag is voor uw werknemer immers een hele klus. De arbeidsgeneesheer kan hem hierbij helpen en inschatten of het de moeite loont om al de papieren voor de aanvraag in orde te maken.
Het Fonds hanteert ook een vaste lijst (zie
http://www.fbz.fgov.be onder 'lijsten') met aandoeningen zoals bv. metselaarsdermatose, houtallergie bij schrijnwerkers, bepaalde schouder- en rugproblemen veroorzaakt door trillingen, enz. die meestal wel erkend worden als beroepsziekte.
Samengevat: bij een arbeidsongeval of beroepsziekte, krijgt uw werknemer een hogere uitkering én krijgt u het gewaarborgd loon terugbetaald. Twijfelt u of het gaat om een arbeidsongeval, doe dan sowieso aangifte bij uw verzekering. Voor een beroepsziekte vraagt u het best advies aan uw arbeidsgeneesheer.
Bron:
Indicator, uitgever van Tips&Advies