In deel één kon u lezen dat de wetgever opnieuw de nadruk legt op een aantal bestaande verplichtingen zoals de risico-analyse en het register voor geweld door derde. We schreven er ook dat u tegen maart 2015 uw arbeidsreglement zal moeten updaten.
Nog een nieuwigheid is dat een werknemer die schade meent te ondervinden door psychosociale risico's op het werk voortaan om
een interventie kan vragen bij de preventieadviseur psychosociale aspecten (van uw externe preventiedienst). Dat kan buiten het medeweten van de werkgever om en deze raadpleging wordt bovendien beschouwd als arbeidstijd.
Deze interventie kan formeel of informeel zijn.
-
Een informele interventie kunnen (vertrouwelijke) gesprekken zijn met de preventieadviseur psychosociale aspecten, de vraag tot gesprek met iemand binnen de organisatie of een verzoeningspoging tussen partijen onder begeleiding van de preventieadviseur psychosociale aspecten.
-
In de formele interventie wordt een onderscheid gemaakt op collectief of individueel niveau. Indien de omschreven situatie ervaren wordt door meerdere werknemers kan het verzoek collectief behandeld worden. De werkgever wordt formeel gevraagd om binnen een bepaalde termijn passende maatregelen te nemen (eventueel met ondersteuning van de preventiedienst door het uitvoeren van een analyse). Een individuele situatie wordt op onafhankelijke wijze onderzocht door de preventieadviseur psychosociale aspecten door met de nodige betrokkenen gesprekken te voeren met als resultaat een adviesrapport. Indien er sprake is van geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag op het werk is er voorzien in een aparte formele interventie. Enkel bij deze interventie is er nog een bescherming tegen represailles van toepassing. Ook hier worden de nodige betrokkenen bevraagd met als resultaat een adviesrapport. Het is uw preventieadviseur psychosociale aspecten die u informeert en adviseert over de interventie aanvraag van uw werknemer. Nieuw is dat deze nu ook verplicht is om mee te controleren of het nodige gedaan wordt.
U kan voor een verdere toelichting beroep doen op uw externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, afdeling psychosociale aspecten.
Op
4 en 5 november 2014 organiseert CLB EDPB gratis informatiesessies over deze nieuwe wetgeving in Alken. In 2015 zullen er ook een workshop georganiseerd worden, speciaal voor kleinere werkgevers rond het opzetten van een risicoanalyse psychosociale aspecten.
Voor verdere informatie en inschrijving kan u terecht op 011.69.37.01 of via
. Check ook onze website:
http://www.clbedpb.be/.
Anne Maria Vanhees
Preventieadviseur psychosociale aspecten CLB EDPB
Lees ook:
Welke gevolgen heeft de "nieuwe pestwet" voor u? (deel 1)
Welke werknemers moeten op medisch onderzoek? (deel 1)
Welke werknemers moeten op medisch onderzoek? (deel 2)