Het nieuwe wetgevend kader gaat ver voorbij aan de voormalige focus op pesterijen, geweld en ongewenst seksueel gedrag op het werk. Uw (preventie)beleid dient zich vanaf heden toe te spitsen op alle psychosociale risico's waarop de werkgever een impact heeft en die objectief zijn vast te stellen. Pesterijen, geweld en ongewenst seksueel gedrag op het werk horen hier uiteraard nog bij, maar u zal voortaan ook rekening moeten houden met risico's op conflicten, stress, burn-out, enzovoort …
Wat wil dit concreet zeggen?
-
Ten eerste zal u uw arbeidsreglement moeten aanpassen tegen 1 maart 2015, waarbij u de oude reglementering rond pesten vervangt door de nieuwe.
-
Ten tweede zou u een risicoanalyse van uw psychosociale aspecten moeten uitvoeren, waarbij u alle sterktes en zwaktes op het vlak van arbeidsorganisatie en -omstandigheden, werksfeer enz… in kaart brengt én minimale preventie-maatregelen en procedures voorziet ter bescherming van de werknemers.
-
Ten derde dient u een register van geweld door derde ter beschikking te leggen. In een horecazaak komt het personeel immers constant in contact met derden zoals klanten en leveranciers. In dit register kunnen uw werknemers feiten noteren in hun contact met derden. Een model hiervan kan u binnenkort op onze website terugvinden.
U kan voor een verdere toelichting beroep doen op uw externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, afdeling psychosociale aspecten.
Op
4 en 5 november 2014 organiseert CLB EDPB gratis informatiesessies over deze nieuwe wetgeving in Alken. In 2015 zullen er ook een workshop georganiseerd worden, speciaal voor kleinere werkgevers rond het opzetten van een risicoanalyse psychosociale aspecten.
Voor verdere informatie en inschrijving kan u terecht op 011.69.37.01 of via
. Check ook onze website:
http://www.clbedpb.be/.
Anne Maria Vanhees
Preventieadviseur psychosociale aspecten CLB EDPB
Lees ook:
Wijzigingen m.b.t. de externe dienst voor preventie en bescherming.
Bent u verplicht aan te sluiten bij een externe dienst?