Elke werknemer heeft jaarlijks recht op 10 dagen verlof om dwingende redenen, ook wel familiaal of sociaal verlof genoemd. Die dagen zijn er om het hoofd te bieden aan "niet te voorziene, los van het werk staande gebeurtenissen die de dringende en noodzakelijke tussenkomst van de werknemer vereisen", zonder daarbij vakantiedagen te moeten opnemen.
Onder deze dringende gebeurtenissen verstaan we o.a. :
-
ziekte of hospitalisatie van iemand die onder hetzelfde dak woont of van een kind of ouder
-
ernstige beschadiging van zijn eigendom (brand, waterschade, een auto die gestolen blijkt,…)
-
bevel tot verschijning voor een rechtbank
De bedoeling van deze dagen is de werknemer de gelegenheid te bieden een oplossing te vinden voor het probleem. Hoe lang dat kan duren is voor discussie vatbaar. Voor een ziek kind dat niet in een crèche wordt toegelaten zou een werknemer in principe al na één dag een oplossing kunnen gevonden hebben. Maar voor wie hiervoor niet op ouders of schoonouders beroep kan doen, kan zoiets al veel lastiger zijn.
Anders is het dan weer met geplande hospitalisaties. Hier gaat het duidelijk niet om een dringende tussenkomt en zou de werknemer dus in principe vakantie of onbetaald verlof moeten nemen.
Het staat u echter vrij om ook hiervoor familiaal verlof toe te kennen. Deze dagen zijn immers niet betaald, maar tellen wel mee voor vakantiegeld en eindejaarspremie.
De werknemer dient u wel zo spoedig mogelijk te verwittigen. Als het kan zelfs vooraf. U mag ook altijd een bewijs vragen van de gebeurtenis, om misbruik te voorkomen.
De werknemer in kwestie had dus ongelijk om loon te eisen voor deze dagen. Het gaat hier immers niet om klein verlet, zoals dat bijvoorbeeld voor een huwelijk of begrafenis kan worden opgenomen.
Wat we in de praktijk wel al eens tegenkomen, is dat de dokter gemakshalve de moeder ook "ziek" schrijft, zodat ze bij haar zieke kind kan blijven. Deontologisch is dat natuurlijk niet correct, maar in principe kan u hier weinig tegen doen. De werkneemster is immers gedekt door een medisch attest. In zulke gevallen raden wij toch aan dit even met de werknemer op te nemen, vaak is zich immers van geen kwaad bewust, en de afwezigheid toch als familiaal verlof te boeken.