Neen. Voor studenten gelden andere ontslagregels dan voor gewone werknemers.
Proeftijd
Het begint al met de proeftijd. Terwijl de proeftijd voor arbeiders en bedienden dit jaar werd afgeschaft, blijft de proeftijd voor studenten behouden. Meer nog, voor studenten is er voortaan altijd een proeftijd voorzien, zelfs als die niet in de arbeidsovereenkomst voorzien wordt.
Die proeftijd bedraagt standaard de eerste drie werkdagen. Die duur kan noch worden ingekort, noch worden verlengd. Bovendien is er voor elk contract een nieuwe proefperiode voorzien. Een student die bijvoorbeeld in februari en in juli telkens één week voor u werkt, heeft dus twee keer een proefperiode van drie dagen.
Tijdens deze proeftijd kan de arbeidsovereenkomst zowel door de werkgever als door de student beëindigd worden zonder opzegtermijn of verbrekingsvergoeding. U mag m.a.w. uw student op het einde van dag één, twee of drie melden dat de tewerkstelling ophoudt, zonder verdere kosten.
Voor de verbreking tijdens deze proefperiode zijn geen formaliteiten voorzien. Een mondeling ontslag volstaat in principe. Natuurlijk is het steeds raadzaam het ontslag op papier te bevestigen. Een ontslagbrief die u laat tekenen voor ontvangst is de meest praktische oplossing. Een aangetekende brief of een mail met ontvangstbevestiging kunnen natuurlijk ook.
Opzegtermijn werkgever
Ontslaat u uw student buiten de proeftijd, dan geldt een opzegtermijn van 3 dagen in geval van een contract van maximum één maand, of een opzegtermijn van 7 dagen wanneer het contract méér dan één maand bedraagt.
Net als bij arbeiders en bedienden kan u kiezen voor een opzeg (presteren) of een verbreking (uitbetalen). Voor een opzeg gelden de algemene regels: een aangetekende brief die ten laatste op woensdag vertrekt opdat de opzeg de maandag erop kan ingaan. Een verbreking gaat steeds de dag zelf in. Gezien de korte duur van de opzegtermijn lijkt een verbreking bij studenten doorgaans aangewezen.
Motiveringsplicht
Ontslagmotivering, zoals dat bij arbeiders en bedienden sinds 1 april 2014 verplicht is, hoeft voor studenten gelukkig niet. De algemene wetten rond bijvoorbeeld discriminatie blijven natuurlijk wel van kracht.
Opzegtermijn student
Wil de student na de proeftijd zelf zijn arbeidsovereenkomst verbreken, dan moet ook hij een opzegtermijn respecteren.
Is de duur van de overeenkomst één maand of minder, dan bedraagt de opzegtermijn 1 dag. In geval van een overeenkomst van méér dan één maand, dan zal hij nog 3 dagen moeten presteren.
In tegenstelling tot de werkgever, mag de student zijn opzegbrief gewoon overhandigen. De opzeg gaat ook hier steeds in op de maandag die volgt op de dag van de overhandiging. Stuurt hij zijn brief aangetekend op, dan dient dit eveneens ten laatste op woensdag te gebeuren, opdat de opzeg de maandag erop zou kunnen ingaan.
Lees ook:
Hoeveel vakantie heeft uw pas afgestudeerde werknemer?
Pas afgestudeerd en toch nog een studentenjob?
Student of extra, wat te kiezen?