De werkgeversgroepering is een economisch samenwerkingsverband.
De leden van de werkgeversgroepering zijn hoofdelijk aansprakelijk voor fiscale en sociale schulden, zowel ten aanzien van derden, als ten aanzien van de werknemers die door de werkgeversgroepering ter beschikking gesteld worden van de leden van de werkgeversgroepering.
De werkgeversgroepering kan enkel werknemers ter beschikking stellen van werkgevers die lid zijn van de werkgeversgroepering.
Toelating van de minister van Werk
Om een werkgeversgroepering te kunnen oprichten, moet er toelating aan de minister van Werk worden gevraagd. De minister bepaalt bovendien de duur van deze toelating. De FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg zal hiertoe een modelformulier ter beschikking stellen.
De minister bepaalt in zijn toelating het bevoegde paritaire comité waaronder de werknemers van de werkgeversgroepering ressorteren. Indien alle leden tot verschillende paritaire comités behoren, wordt het bevoegde paritaire comité op advies van de Nationale Arbeidsraad door de minister vastgesteld, net als de toepasselijke loon- en arbeidsvoorwaarden.
De groepering zal voortaan jaarlijks een activiteitenverslag moeten bezorgen aan de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg.
Arbeidsovereenkomst
De arbeidsovereenkomst van een werknemer die wordt aangeworven door een werkgeversgroepering moet schriftelijk worden opgesteld. Bovendien moet in de arbeidsovereenkomst verduidelijkt worden dat de overeenkomst wordt gesloten met het oog op het ter beschikking stellen van de werknemer ten behoeve van een werkgeversgroepering. De arbeidsovereenkomst kan voor onbepaalde duur, bepaalde duur en voor een bepaald werk gesloten worden en de wekelijkse arbeidsduur van de werknemer moet minstens 19 uur bedragen.
De werknemer in een werkgeversgroepering die vóór zijn aanwerving een langdurig niet-werkende werkzoekende, begunstigde van leefloon of gerechtigde van financiële sociale bijstand was, kan in afwijking van de gebruikelijke opzegtermijnen een einde stellen aan zijn arbeidsovereenkomst met een opzeggingstermijn van 7 dagen, te tellen vanaf de dag volgend op de betekening van zijn opzegging. Deze mogelijkheid geldt niet voor werknemers die belast zijn met de leiding of het toezicht op de andere werknemers die ter beschikking worden gesteld door de groepering. Voor alle andere werknemers binnen de werkgeversgroepering zijn de gewone wettelijke opzeggingstermijnen van toepassing.
Bron : FOD
Waarom kiest Toezicht Sociale Wetten voor 'repressie' in de horeca?