Volgende woensdag, 13 februari, wordt aangekondigd als een nationale stakingsdag. De geplande acties lijken alsmaar grotere vormen aan te nemen. Er zijn stakingsaanzeggingen bij het openbaar vervoer, de havens en luchthavens, bij de politie, de VRT, het onderwijs en in een groot aantal bedrijven. Wat moet u doen als ook uw werknemers te laat of helemaal niet op het werk verschijnen?
Bij omstandigheden die ertoe kunnen leiden dat werknemers te laat of niet op het werk geraken, zoals een staking, maar ook weersomstandigheden zoals hevige sneeuwval, moeten we steeds een onderscheid maken tussen onvoorzienbare en voorzienbare situaties. De staking van 13 februari is ruim op voorhand en via diverse kanalen aangekondigd en valt dus duidelijk in die laatste categorie.
Te laat op het werk
Uw werknemers kunnen zich er dus op voorbereiden en zullen woensdag alles in het werk moeten stellen om tijdig op hun werkplek te geraken. Dat is immers één van de voorwaarden om aanspraak te kunnen maken op het zgn. “gewaarborgd dagloon”. Wie normaal met de auto komt, zal dus wat vroeger moeten vertrekken, rekening houdend met de te verwachten drukte; wie normaal met het openbaar vervoer komt zal een andere oplossing moeten zoeken zoals de fiets of carpooling. Een werknemer die te laat komt heeft geen recht op loon voor de niet gewerkte uren.
Niet op het werk
In de praktijk is die oplossing natuurlijk niet altijd voorhanden. Volgens de wet is dit echter geen excuus om niet op het werk te verschijnen. Een staking rechtvaardigt niet dat een werknemer zonder verwittigen helemaal niet komt opdagen. Bijgevolg bent u als werkgever geen loon verschuldigd.
Geblokkeerd door stakers
Stel dat uw werknemer zijn best heeft gedaan, maar dat zijn werkplek onbereikbaar is omdat stakers het bedrijventerrein, het shoppingcenter of de straat blokkeren waar uw zaak gevestigd is. Los van de vraag of het hier al dan niet om “onrechtmatige feiten” handelt, is ook hier geen gewaarborgd dagloon verschuldigd. In sommige gevallen zal de werknemer wel aanspraak kunnen maken op een werkloosheidsuitkering, maar het Beheerscomité van de RVA zal hiervoor de staking eerst moeten erkennen. En dit gebeurt slechts zelden.
Werknemer neemt deel aan de acties
Het zou ook kunnen dat uw werknemer woensdag gewoon deelneemt aan de acties. Elke werknemer heeft in principe het recht om te staken. Daar kan u zich niet tegen verzetten. Een stakende werknemer is gerechtvaardigd afwezig, op voorwaarde dat hij u hiervan op voorhand verwittigd heeft. Natuurlijk hoeft u hem zijn loon niet te betalen omdat hij ook zijn werk niet heeft uitgevoerd. Werknemers die aangesloten zijn bij een vakbond ontvangen een stakingsvergoeding.
Maak duidelijke afspraken
Alles wijst erop dat de stakingsoproep van woensdag massaal zal opgevolgd worden. Maak daarom best zo snel mogelijk duidelijke afspraken met uw werknemers. Daarmee voorkomt u frustraties op de dag zelf. De kans is immers reëel dat wie veraf woont en volledig afhankelijk is van het openbaar vervoer, woensdag toch niet op het werk zal geraken. Tracht uw planning hieraan aan te passen door shiften om te wisselen. Lukt dit niet, spreek dan met deze werknemers (schriftelijk) af dat zij woensdag vakantie of recup nemen.
Is uw zaak gelegen op een plaats waar die dag nauwelijks activiteit te verwachten valt, zoals bijv. een treinstation, overweeg dan om uw zaak die dag gesloten te houden. Natuurlijk moet u ook hierover duidelijke afspraken maken met uw personeel. Enkel onvoorziene stakingen kunnen aanleiding geven tot een overmachtssituatie en dat is woensdag duidelijk niet het geval.
Voor werknemers die er echt alles aan gedaan hebben om tijdig op het werk te geraken en toch nog te laat komen, staat het u natuurlijk altijd vrij om ook de niet gepresteerde tijd gewoon door te betalen.
Aansluiting kinderbijslagfonds als werkgever niet langer verplicht